2011. szeptember 18. 12:03

”Civitas Invicta” - Törvény vagy történelmi emlékezet

A parlament honlapján a T/4046. szám alatt érdekes törvényjavaslattal találkoztunk a múlt hét végén. A ”Civitas Invicta – Szigetvár, a leghősiesebb városról” szóló javaslatot Bánki Erik, Lezsák Sándor és Pichler Imre, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői jegyezték.

Zrínyi Miklós és az egykori szigetvári vár hősiességét nagyra becsüljük. A törvényi megörökítés ilyen formáján azonban meghökkentünk. Hány és hány hősies várost és falut lehetne még megemlíteni a magyar történelemből? Ez természetesen nem a mai városlakókra vonatkozna, vagy a városok és falvak mai jellegére. Ezernyi társadalmi probléma van, amelyet vagy szabályozni kellene, vagy javítani a hatályos törvényi szabályokon. A dömpingszerű törvényhozás során láthatóan sok selejt születik. Ide tartozik ez a törvényjavaslat is.

Azt gondoltuk: görbe tükröt tartunk a kormánypárti többség elé. Az MSZP képviselőiként benyújtottunk egy törvényjavaslatot, teljesen ugyanazzal a szöveggel (még a ”Civitas Invicta”-t is változatlanul használtuk, pedig nem leghősiesebb, hanem legyőzhetetlen várost jelent), csupán Szigetvár helyett Eger került a szövegbe. Eger sem érdemel kisebb figyelmet, mint Szigetvár, hiszen 1552-ben meg is védték a várost. Később ugyan elesett, de a történelmi emlékezet Gárdonyi Gézának köszönhetően főleg ezt az ostromot tartotta meg.

Kíváncsian várjuk a kétharmados törvényhozó többség véleményét. Ez idáig nem igen fogadtak el ellenzéki javaslatokat. Talán sikerül jobb belátásra bírni a javaslattevőket, hiszen oly sok hős település jöhet még számításba Kőszegtől Drégelypalánkig, vagy Komáromig.

Bölcsebb lenne a javaslatok visszavonása, és a törvények helyett a történelmi emlékezetre bízni a hősiesség emlékeit. Mi erre készen állunk.


Sós Tamás,
országgyűlési képviselő

Kolber István,
országgyűlési képviselő