2011. szeptember 28. 13:28

„Civitas Invicta” avagy Lex Szigetvár

A Parlament hétfői döntése alapján megkezdte a „Civitas Invicta” – Szigetvár, a leghősiesebb város című törvényjavaslat vitáját.

Megkezdte a vitát, noha magunk is benyújtottunk egy törvényjavaslatot „Civitas Invicta” – Eger, a leghősiesebb város címmel, s közleményt adtunk ki (mellékelve a törvényjavaslat és a közlemény), azzal a céllal, hogy görbe tükröt tartva a javaslat elé felhívjuk az előterjesztők figyelmét, hogy nem törvénybe, hanem a történelmi emlékezetbe való Szigetvár és sok más város hősiessége.

Kezdeményeztük a törvényjavaslat visszavonását, amelyre mi magunk is készen álltunk.

Ez azonban nem történt meg, sőt …

Azon már meg sem lepődtünk, hogy a kormányzó Fidesz többség csupán Szigetvár hősiességének törvénybe iktatását támogatja. Nyilvánvaló Eger esetében nem Eger hősiességével, hanem az előterjesztőkkel van baj. Ez jól mutatja a Nemzeti Együttműködés Kormányának hamisságát.

Mindezekre figyelemmel az Eger hősiességének törvénybeiktatására vonatkozó javaslatunkat visszavontuk. Sajnáljuk, hogy figyelemfelhívásunk kudarcot vallott. Meggyőződésünk, hogy törvényeink nem a múlt dagályos felelevenítésére, hanem a jelen és a jövő életviszonyainak szabályozására valók.

Sós Tamás,
országgyűlési képviselő

Kolber István,
országgyűlési képviselő