Stop
2012. augusztus 28. 14:40

Cövek - fideszes tisztogatások Veszprém-megyében

Totális koncentráció folytatódik az oktatási intézmények vezetőinek kiválasztásában is - jelentette ki hétfőn, helyi politikusokkal közösen tartott sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP Veszprém Megyei Szövetségének elnöke. Az MSZP elítéli a Fidesz kinevezési gyakorlatát.

Nagyon rossz lenne, ha az oktatásban a Fidesz politikai vezetői határoznák meg az intézményeken belüli tevékenységet, mert saját gyakorlatukban nagy valószínűséggel ugyanazt a módszert fogják alkalmazni, amit maga az egész párt "aki nincs velük, az ellenük van" elven alkalmaz - jelezte Gőgös azokkal a személyi átalakításokkal kapcsolatban, amelyek a megyében található állami, korábban megyei önkormányzat fenntartása alatt működő oktatási intézmények vezetői pozícióit érintik. A kinevezések egyúttal az önkormányzatiság újabb leépítésének is bizonyítékai - mondta a képviselő.

Dr. Horváth József, Ajka alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a Fidesz még most sem tudja elviselni, hogy Ajkán nem ő vezeti a várost, hanem szocialista többség. Számukra nem probléma, hogy a Balatonfüredi Széchenyi Szakképző és Szakközépiskolát az önkormányzat átadta a pannonhalmi bencéseknek vagy a Tapolcai Szakképző és Szakközépiskolát a helyi önkormányzat a Baptista Egyháznak adta át fenntartásba. Hozzátette, hogy a kormányzat oktatáspolitikáját ma koncepciótlanság, bizonytalanság és kiszámíthatatlanság jellemzi. A várospolitikus kijelentette, hogy az ajkai Fidesz-szervezetnek köszönhetően a Kormányhivatal Ajka képviselőtestületi határozatát - a szocialisták szerint mondvacsinált ürügyekkel - jogsértővé nyilvánította. Az illetékes bíróságon a határozatot megtámadták, hogy ne kerülhessen az ajkai szakképzés a kétharmados fideszes parlament által a történelmi egyházakkal egy sorba emelt Hit Gyülekezete egyház fenntartásába, és az augusztus 31-i átadása meghiúsuljon. Történt ez annak ellenére, hogy a város az egyházzal korrekt közoktatási megállapodást kötött, amely biztosítja a hitélet függetlenségét és a jelenleginél jóval kedvezőbb anyagi kondíciókat az iskola és az alkalmazottak részére a pedagógiai program megvalósítását. Horváth elmondta azt is, hogy az ajkai Molnár Gábor Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetőjét, Szirmainé Vinkelmann Amáliát úgy váltották le, hogy előtte két éve a Fidesz többségű megyei önkormányzat, mint intézményfenntartó nevezte ki szinte egyhangúlag. A helyi szocialisták szerint az igazgatónő hiába végzett évekig kimagasló munkát, politikai megbízhatóságát megkérdőjelezték, bár neki a baloldalhoz semmi köze, a bűne csak az, hogy a politikát az iskola falain kívül szerette volna látni. Ez a Fidesz kinevezési gyakorlatába nem fér bele - jelentette ki a politikus.

Falussy Sándor várpalotai önkormányzati képviselő elmondta, hogy Várpalotán a Thuri György Gimnázium élére fideszes politikust nevezetek ki igazgatónak. Korábban a várpalotai képviselő testületnek módjában állt véleményt mondani az igazgatói pozícióra pályázók személyéről. Most a Kormányhivatal vezetője terjesztette a miniszter elé a javaslatot. Az intézmény elmúlt 20 éves történetében nem fordult elő olyan, hogy a helyi önkormányzat ne nyilváníthatott volna véleményt - jelezte az ellenzéki politikus. Hozzátette, hogy az városi óvodák vezetőjét egyelőre nem sikerül megtalálni, mert a kiszemelt, a fideszes többségnek tetsző személy nem rendelkezik megfelelő iskolai végzettséggel. A pályázatok emiatt sorra eredménytelenek. Senki nem mert pályázni, vagy aki pályázott, visszavonja pályázatát. Emiatt most újra egy éves vezetői megbízást adnak azért, hogy az általuk kiszemelt személy előbb-utóbb majd csak megszerzi az előírt iskolai végzettséget. Nekem az üggyel kapcsolatban "deja vu" érzésem van - mondta Falussy, megjegyezve, hogy volt Magyarországon a Fidesz kormányzás idején olyan minisztérium, amelynek élére csak akkor állítottak minisztert, amikor az nagy nehezen végre megszerezte a diplomát.

Lévai József tapolcai önkormányzati képviselő szerint az ő példája is illik az addig elhangzott ügyek sorába. Kifejtette, hogy az oktatást az MSZP a kormányzattal együtt stratégiai ágazatnak tekinti, de úgy tűnik, hogy a Fidesz esetében ez csak a szavak szintjén igaz, a gyakorlat ettől teljesen eltér. A politikai motivációjú intézményvezetői kiválasztás ütközik az alaptörvény azon szakaszába is, amely azt rögzíti, hogy egyetlen politikai tényező sem törekedhet a hatalom kizárólagos gyakorlására. A Fidesz ennek az elméletnek egyáltalán nem felel meg - jelentette ki. Mint mondta, Tapolcán két intézmény is van, amely állami kezelésbe került január 1-től. A Batsányi János Gimnázium esetében a korábbi igazgató került újra kinevezésre, a Szász Márton Általános Iskola, Speciális Szakiskola esetében nagyon összetett nevelő munka folyik. Az intézménybe ráadásul különböző korosztályok és súlyosan hátrányos, fogyatékos gyerekek járnak. Az intézményvezetői feladat ellátása éppen ezért speciális képességeket igényel.

Lévai elmondta, hogy az elmúlt 12 évben Bognár Ferenc látta el az intézményvezetői teendőket, márciusban az igazgató elkészítette újabb pályázatát (amely az iskola honlapján meg is tekinthető), majd később tudatták vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára, és mindezt nyomatékosítva a pedagógusnapon olyan elismerést adtak át neki, ami az oktatási év végén a nyugállományba vonuló pedagógusoknak jár. A szocialista politikus szerint nem meglepő, hogy a pozícióra csupán egyetlen érvényes pályázat érkezett, Stollár Mihály ajkai Fidesz elnök pályázata. Az ő esetében nyilvánvaló, hogy egy politikai párt választott tisztségviselője. Az lett az elbírálás szempontja, hogy "ki melyik családba született". Aki nem jó helyre, az jobb, ha nem is pályázik - mondta Lévai József.

http://www.stop.hu/belfold/covek-fideszes-tisztogatasok-veszprem-megyeben/1077617/