2012. március 21. 11:00

Csak a 100%-os lefedettséget fogadhatjuk el, ha az internetezésről beszélünk

„Európa vidéki területei akkor részesülhetnek a gazdasági növekedés előnyeiből, ha a digitális vívmányok oda is időben eljutnak” – fogalmazott Herczog Edit a Régiók Bizottsága keddi konferenciáján.

A vidékfejlesztés és a digitalizáció kérdését körbejáró eseményen a képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európa által áhított tudományos kiválóság arányban van a gazdasági fejlettséggel, míg a gazdasági fejlettség egyre inkább azonos a technológiai kiválósággal. Herczog szerint ez rossz hír annak az Európának, ahol a lakosság és a vállalkozások 43%-a nem használja a világon mégoly elterjedt technológia vívmányokat sem, és tízmilliókban mérhető az internet-hozzáféréssel nem rendelkező háztartások aránya.

Herczog úgy fogalmazott: „Technológiától függetlenül csak a 100%-os internetes lefedettséget tűzhetjük ki célul, kevesebbért nem érdemes harcba szállnunk”. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az EP-képviselők jelentős része a nagyvárosokból jött, így a források előteremtése során minden bizonnyal többségükkel még meg kell értetni, hogy milyen jelentősége lehet a vidék számára a digitális fejlesztésnek.

A következő időszak feladata, hogy a magántőke érdeklődését felkeltsük az európai műhold-kommunikációs beruházások iránt. Ennek érdekében a következő 15 hónapban az Európai Központi Bank és a beruházási bank kötvényeket bocsát ki az energia, a közlekedés és a digitális gazdaság élénkítése érdekében, melytől azt várjuk, hogy tízmilliós nagyságrendben áramoljon pénz az európai infokommunikációs szektorba is.