2012. március 13. 11:42

Csak a független bíróságok élvezik a bizalmat

Elegendő uniós forrást kell biztosítani a bírók, jogászok képzésére - hangsúlyozta hétfő esti felszólalásában Göncz Kinga az EP plenáris ülésén. A szocialista EP-képviselő fontosnak nevezte, hogy a jogászok ne csak az uniós jog betűjét, hanem a szellemét is magukénak érezzék.

"A közös piac, a tőke, a szolgáltatások, a munkaerő szabad áramlása az unió legfontosabb vívmányai. Egyre több határon átnyúló kapcsolat jön létre személyes és üzleti téren is. Ez szükségessé teszi a határon átnyúló polgári jogi, kereskedelmi, családi jogviták megoldását tagállami szinten, és a tagállami bíróságok ítéleteinek, határozatainak kölcsönös elismerését is" - mondta Göncz Kinga az Igazságügyi képzésről rendezett hétfő esti parlamenti vitában.

"De a szabad mozgásnak a feltétele is, hogy az európai polgárok megbízzanak az egyes tagállamok jogbiztonságában, a jogalkalmazók felkészültségében, a bíróságok politikai befolyástól mentes működésében, függetlenségében" - tette hozzá a képviselő.

"Fontos tehát egymás jogrendjének megismerése, a jogászok számára a közös európai normák és irányelvek ismerete, megfelelő alkalmazása. A 2014-2020 közötti időszakra szóló Jogérvényesülés program árnyék jelentéstevőjeként fontosnak tartom, hogy elegendő és jól felhasznált forrás álljon rendelkezésre a bírók, jogászok felkészítésére, a bizalom megteremtésére, a feltételek garantálására.

Elengedhetetlen, hogy a jogászok ismerjék és alkalmazzák az uniós jogot, és ne csak annak betűjét, de a szellemét is magukénak érezzék" - fejezte be felszólalását Göncz Kinga.