2012. június 27. 16:33

Csak a polgárok bevonásával erősíthető meg a bizalom és a demokrácia

„A jelenlegi viharos helyzetben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy Európát nemcsak gazdasági, politikai és erkölcsi válság sújtja, hanem a demokrácia is veszélybe került”– mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerdán Bukarestben, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport és az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) közös rendezvényén.

 

„Gondoskodnunk kell arról, hogy mindenki tudatában legyen ennek a veszélynek, és kézzel fogható megoldásokat kell kidolgoznunk” – hangsúlyozta az EP képviselő, hozzátéve, hogy az európai szocialisták képesek megfelelő súllyal kezelni a problémát, és programjukban kiemelten foglalkoznak vele.
 
Gurmai Zita szerint a demokrácia megerősítésében csak olyan, közösen elhatározott intézkedésekkel lehet eredményt elérni, amelyek az alapvető európai értékeken alapulnak, hiszen ezekre épül a huszonhét tagállam együttműködése is. „Ezeknek a kézzel fogható intézkedéseknek magukba kell foglalniuk a polgárok egyenlő részvételét a döntéshozatali folyamatban is” – hangsúlyozta a képviselő asszony, kiemelve, hogy a fontosabb szerep aktívabb részvételre fogja ösztönözni a polgárokat is, megerősítve a politikai intézmények iránti bizalmukat.
 
„Az európai polgári kezdeményezés társ-jelentéstevőjeként határozottan támogatom a részvételi demokrácia elemeinek bevonását az európai szintű demokráciába. Ezzel az eszközzel az első transznacionális részvételi eszköz került a polgárok kezébe. Mi, politikusok pedig így bebizonyíthatjuk, hogy: figyelünk a szavukra” – zárta hozzászólását Gurmai Zita.