2012. május 31. 08:55

Csak az egyenlőtlenségek feloldása hozhat tartós békét Nigériában

„Az európai uniós intézményeknek és tagállamoknak összetett és összpontosított segítséget kell nyújtaniuk Nigériának, a térségben végrehajtott terrorcselekmények megfékezésére. Tévednek azonban azok, akik az erőszakos cselekményeket vallási szembenállásra vezetik vissza, mert annak összetettebb, társadalmi okai vannak” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok 23. Közös Parlamenti Közgyűlésének zárónapján, ahol többek között a nigériai helyzetről tartott vitát a rendezvényen résztvevő mintegy száz ország küldötte.

Hozzászólásában Gurmai Zita hangsúlyozta annak a felismerésnek a fontosságát, hogy a nigériai konfliktus nem pusztán vallási szembenállásból fakad, hanem sokkal mélyebb társadalmi, etnikai és politikai feszültségek húzódnak meg mögötte. „Miközben Nigéria a világ egyik legnagyobb kőolaj-kitermelője, a lakosság hatvan százaléka szegénységben él” – jegyezte meg az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a nigériai kormányerők fellépése – a konfliktus megoldása helyett – gyakran csak tovább növeli a feszültséget.

„Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy az elszigetelt, erőszakos cselekményekből ne alakuljon ki polgárháborús helyzet az országban, hiszen ez nemcsak Nigériára, hanem a környező államokra is fenyegetést jelentene, veszélybe sodorva a legkiszolgáltatottabb polgári lakosság, nők és gyermekek ezreinek életét” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Gurmai Zita és az európai parlamenti Szocialisták és Demokraták frakciója felszólította a nigériai hatóságokat, hogy vezessenek be gazdasági, társadalmi és politikai reformokat egy politikailag stabil és biztonságos szuverén állam kialakításának érdekében, amely lehetőséget teremt a harmonikus társadalmi fejlődésre, valamint az állampolgárok békés együttélésére. Az európai parlamenti képviselő ahhoz is ragaszkodott, hogy a nigériai hatóságok megfelelően kezeljék – a kapcsolódó jogalkotás alkalmazását beleértve –, a nők ellen nagyarányban elkövetett nemi vagy más jellegű erőszakos eseteket. "Az EU-nak meg kell erősítenie partneri kapcsolatát Nigériával, különösen az emberi jogok tiszteletben tartása, a jogállamiság és a jó kormányzás elősegítése érdekében.  „Ez végrehajtható például a Cotonoui Megállapodás 8. cikke alapján, amelyben az EU és az AKCS megállapodtak az emberi jogok és a demokratikus elvek kérdésében folytatott rendszeres párbeszéd megtartásáról."  – zárta hozzászólását Gurmai Zita.