2011. december 03. 12:26

Csak az emberekben bízhatunk: az európai baloldalnak mozgósítania kell

“Miközben a jobboldal Európa-szerte támaszkodhat médiabirodalmaira, a befolyásuk alatt álló közmédiára és intézményekre, addig a baloldal csak az emberekben bízhat: a szociáldemokrata pártok győzelmi esélyei mozgósítási képességükön múlnak" - hangzott el a Friedrich Ebert Alapítvány és dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő által szervezett “Nők lendületben" konferenciasorozat zárórendezvényén Budapesten. A rendezvényen hazai szakemberek mellett nemzetközi meghívottak is részt vettek, köztük Miguel Angel Martínez, az Európai Parlament alelnöke.

Miguel Angel Martínez előadásban arra hívta fel a figyelmet, hogy az esélyegyenlőség terén az elmúlt évtizedben elért eredmények számottevőek, nem szabad azonban őket adottnak venni. Mind Spanyolország, mind pedig Magyarország jó példa arra, hogyan sodorják veszélybe a vívmányokat az újonnan hatalomra került konzervatív kormányok.

A spanyol szocialista kormány nők helyzetét javító intézkedéseit ismertetve elmondta: annak alapvető pilléreit a nőket érő erőszak visszaszorítása, a női kvóták bevezetése és a régi tradíciókat meghaladó oktatás jelentették. A nők szerepéről alkotott hagyományos felfogás miatt már az is nagy kihívást jelentett, hogy az erőszak áldozatául esett nőket rávegyék arra, hogy rendőrséghez forduljanak - mondta Miguel Angel Martínez, hozzátéve, hogy a vallási tradíciók még most is komolyan akadályozzák a nemek közötti esélyegyenlőséget. Az európai baloldal választási esélyeivel kapcsolatban az EP spanyol alelnöke elmondta: a jobboldali pártok jelentős médiatúlsúlyokra és a konzervatív intézményekre támaszkodhatnak, miközben a baloldal csak az emberekre számíthat. Ezért Európa-szerte a baloldal feladata, hogy mozgósítsa a konzervatív kormányokkal elégedetlen választópolgárokat.

Hasonló véleményen volt Korózs Lajos, az Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium korábbi államtitkára is, aki statisztikai adatokkal igazolta, hogy a magyar kormány gazdaság- és társadalompolitikája hibás. Gurmai Zita EP-képviselő, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy a spanyol példa egész Európára való kiterjesztése az ESZP egyik fő célkitűzése. Az európai baloldal az egyetlen olyan politikai irányzat, amely elismeri az esélyegyenlőség fontosságát, és ennek érdekében a nemi szempontokat valamennyi szakpolitikai területen érvényesíteni igyekszik.

Magyarország új alaptörvényével kapcsolatban Kolláth György alkotmányjogász arra hívta fel a figyelmet, hogy az nem veszi át az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt jogok jelentős részét. Ilyen mostohán kezelt terület például a nők helyzete is. “Magyarország ezen a téren el volt maradva, és az új alkotmány sem hozott ebben semmi újat" - tette hozzá.