mszp.hu | Belföld
2023. december 15. 13:05

Csak az információhiány miatt nincs pánik az újabb covid-hullám miatt

Csak az információhiány miatt nincs pánik az újabb covid-hullám miatt
Őrsi Gergely szerint nem világos a kormány kommunikációs elképzelése arról, Orbán Viktor miért vonult ki a csütörtöki uniós csúcsról, amikor Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről döntött a testület. Hasonlóan ködös a kormányzat retorikája a koronavírus járvány újabb hullámával kapcsolatban is. A második kerület MSZP-s polgármestere a csütörtök esti Aktuál című műsorban elmondta véleményét a gazdasági társaságok vízdíjának megemeléséről is.

A műsor első témája a jelenleg is zajló uniós csúcs volt, melyen a költségvetés mellett Ukrajna EU-csatlakozása is terítéken van. Orbán Viktor csütörtökön kivonult a tárgyalásról, nem akadályozta meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését, annak ellenére, hogy a kormányzati propaganda arról beszélt hosszú ideig, nem támogatja a kormány a csatlakozási tárgyalások megindítását. Őrsi Gergely szerint a miniszterelnök kivonulását a teremből nehéz beállítani sikerként, győzelemként, azonban a kommunikációban erre törekszik a miniszterelnök stábja. Azonban, ha ezt előre eltervezte a kormányfő, akkor miért ment be egyáltalán a tárgyalásra, tette fel a kérdést a második kerület MSZP-s polgármestere.

A szocialista politikus szerint a magyar miniszterelnök uniós ténykedésével kapcsolatban sokatmondó, hogy mindenki csak találgat, mi és miért történik. Az uniós folyamatokat pedig össze lehet kötni, hiszen a kormányfő azt követően vonult ki a tárgyalóteremből, hogy kiderült, Magyarország hozzájut a 10 milliárd eurónyi uniós forráshoz. Őrsi Gergely szerint érthetetlen, miért nem kommunikál nyíltan a kormány a szándékairól, miért csak közösségi média bejegyzésekből és videókból kell tájékozódnia a közvéleménynek. A kormányközeli sajtó pedig győzelmi jelentést farag a miniszterelnök kivonulásáról, hiszen „konstruktív távolmaradásnak” hívják azt.

A műsor témája volt továbbá az is, hogy jelenleg is egy újabb covid-hullám söpör végig Magyarországon, a kormány erről azonban nem kommunikált, sőt, a megfelelő vakcinából nem is rendelt a kormányzat. Őrsi Gergely szerint a kormányzati kommunikáció ebben a témában sem volt világos, nem érthető, pontosan milyen vakcinabeszerzésekről beszél a kormány. A mostani covid-hullám esetében nem hallani nemzetközi híreket, így Magyaroroszágon sincs pánik a koronavírus miatt, ehhez továbbá hozzájárul az is, hogy mára teljesen eltűnt a köztudatból a covid-tesztelés. Jelenleg azonban az akut légúti megbetegedések „szezonja” van, az adatokból pedig nem lehet tudni mennyi a koronavírus. A második kerületben az egészségügyi szakrendelőben el is rendelték a kötelező maszkviselést, azt pedig nem tudni, mennyiben játszik közre ebben a koronavírus, hiszen nincs tesztelés. A betegek pedig nem értik miért kell maszkot hordani, hiszen nem kapnak olyan szinten információkat, mint a pandémia első és második hullámában.

A szocialista polgármester elmondta, a hazai egészségügyi rendszerben nem szakmai, hanem finanszírozási problémák vannak. Emellett nagyon nagy hiány van a humánerőforrásban is, rengeteg orvos és szakdolgozó hiányzik a szférából, a helyzetet tovább súlyosbítják a gazdasági nehézségek. A koronavírus hullámmal kapcsolatban az elvárható azonban, hogy legyen kéznél annyi oltóanyag, amennyire szükség lehet. Az emberek azonban várhatóan nem oltatnák be nagy mértékben magukat, hiszen nem kapnak adatokat, információkat a covid fertőzések alakulásáról.

A műsor utolsó témája a gazdasági társaságok számára megemelésre kerülő vízdíjak voltak, erről Őrsi Gergely elmondta, tavaly a második kerületből vitték minden lehetséges módon a vizet Solymárra, hiszen ott olyan tragikus állapotban vannak a vezetékek, hogy egyszerűen elszivárgott a víz. Ezt követően idén rákötötték Solymárt a Budapesti Vízművek hálózatára, melynek érdekében a második kerület külső utainak egészét szörnyű minőségben újították fel a kivitelezők. Őrsi Gergely szerint, ha változatlan áron kellene szolgáltatni a vizet az agglomerációknak is, akkor folyamatosan veszteségesen kellene ezt megtennie a vízműveknek. Mindezt úgy, hogy jelenleg is a fővárosban csak a hibaelhárításokra jut pénz a vízdíjakból. A kormánynak annak érdekében, hogy ez ne így legyen, támogatást kelleme nyújtania a fővárosnak. Jelenleg olyan mértékben szivárog el az ivóvíz, hogy van, amikor annak 50 százaléka egyszerűen elfolyik. A második kerületi polgármester szerint a kormány úgy is tehetne a vízügy fejlesztéséért, ahogy korábban a rezsivédelemmel tette, amikor a gazdasági társaságok esetében emelkedett meg a rezsiszámla, a lakosságnak megmaradt az alacsony ár. Ez ugyanúgy végrehajtható lehetne a vízzel is. A vízzel való gazdálkodásnak pedig rendkívül környezettudatosnak és takarékosnak kellene lennie, nem szabadna magától értetődőnek venni, hogy az bármikor, bárhol, nagy mennyiségben elérhető.

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok