mszp.hu | Belföld
2019. május 24. 08:08

Csak az MSZP-Párbeszéd EP-képviselői adtak számot munkájukról

Csak az MSZP-Párbeszéd EP-képviselői adtak számot munkájukról
Az MSZP-Párbeszéd EP-képviselői szerették volna megtudni 18 magyar képviselőtársuktól, milyen eredményeket értek el az elmúlt öt év során. Invitálásukra senki sem jött el és számolt be az Európai Parlamentben végzett munkájáról, Ujhelyi István, Jávor Benedek és Szanyi Tibor viszont hosszan sorolta.
Szanyi Tibor saját eredményei között az európai okosfalu programra a legbüszkébb, amely 2015 óta átalakította az egész Európai Unió vidékfejlesztési politikáját, 2021-től meghatározza a kontinens mezőgazdaságát. Az európai vezetők legutóbbi nagyszebeni találkozóján nem véletlenül ez volt az egyetlen megtárgyalandó program - mondta az MSZP EP-képviselője.
 
 
Saját teljesítményének is tudja annak a közös munkának a végeredményét, amellyel felső határt szabtak a tagállamok forgalmi adójának, és megálljt a harácsoló kormányoknak. Ennek köszönhetően az ÁFA nem lehet több 25 százaléknál.
 
 
Jávor Benedek arról beszélt, hogy miközben egy választási kampány optimális esetben arról a programról szól, amit a pártok és a jelöltek a választópolgárok elé terjesztenek, ilyet a Fidesz lassan kilenc éve nem tett. Ezért nem tudható, a kormánypárt milyen vállalásokat tesz Magyarország jövőbeli alakításával kapcsolatban, mire készül Európában. Sajnálatosnak nevezte, hogy egyetlen magyar párt és képviselő sem tartotta teljesíthetőnek, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot, elmondva milyen munkát végeztek az elmúlt öt évben az Európai Parlamentben: csak ők hárman adnak számot. Ez szégyen az Európai Parlamentbe került pártokra és az európai adófizetők zsebéből fizetett képviselőkre is -állapította meg a Párbeszéd EP-képviselője.
 
 
Jávor büszke arra, hogy kezdeményezésére létrejött egy olyan program, ami a minőségi, tényfeltáró újságírást támogatja Európában. Nem egyszeri programról van szó, további három évre is megkapja a finanszírozást, és várhatóan a következő költségvetési ciklusban is.
 
 
Jávor beszámolt arról is, sikerült kiharcolnia, hogy elfogadtak egy irányelvet, ami a köz- és magánszférában tapasztalt visszaélések, jellemzően adóelkerülések, nyilvánosság előtti bejelentőit védi. A Párbeszéd EP-képviselője arra is büszke, hogy szerepe volt az európai tiszta energia csomag elfogadásában, amely révén több 10 milliót tonna széndioxiddal kevesebbet fognak kibocsátani Európában. Sikerének tekinti azt is, hogy ma már az európai intézmények bejáratott eseménye az áprilisi európai romahét, amely a kirekesztés, hátrányos megkülönböztetés ellen akar hatni. A korrupcióellenes tevékenységét is megemlítette, többek között az Elios-ügy feltárását. Ahhoz is sikerült hozzájárulnia, hogy az uniós intézmények megerősödjenek a korrupciós ügyek feltárásában.
 
 
Ujhelyi István azt hangsúlyozta, öt évvel ezelőtt a haza képviseletét vállalta el az európai intézményrendszerben. Még akkor is erre esküdött fel, ha sokszor a jelenlegi kormánnyal szemben kell megtennie, de nincs más út, mert a haza érdeke az, hogy az Európai Unióban tartsák Magyarországot. EP-képviselői eredményei között legfontosabbként említette, hogy elsőként kezdett élő helyszíni fogadóórákat tartani a Nyugatra vándorolt magyar fiatalok lakta városokban, például Berlinben, Londonban, Manchesterben, Rómában, továbbá ingyenes jogsegély szolgálatot is biztosított több százezer magyar számára.
 
 
Büszke arra, hogy sikerült az európai turisztikai politikai intézmények első számú politikai vezetőjévé válnia. Nem véletlenül nevezte ki az ENSZ turisztikai világszervezete az Európai Uniós intézmények felé rendkívüli nagykövetnek. Hozzátette, a turizmus órási bevételt hoz és jövőt Magyarországon is, a kontinensen több mint 25 millióan dolgoznak ebben az iparágban.
 
 
Az európai közlekedés szempontjából az egyik legfontosabb dossziét is felügyelte, az egymással kommunikáló, kooperáló automata közlekedési rendszerek kiépítésének ügyét. Ujhelyi büszke arra, hogy sikeresen végigvitte ezt a projektet, ami arról szól, hogyan közlekedjünk balesetmentesen és környezetbarát módon a jövőben. Az MSZP politikusa örül annak, hogy azon képviselő lehetett, aki elindította útjára az európai free interrail programot, ami a 18 éves európai polgároknak, így sok ezer magyar fiatalnak biztosít Európa bejárására alkalmas ingyenes bérletet. Már a harmadik éve működik a program, a következő költségvetési ciklusban évi 100 millió euróból fogják finanszírozni.
 
 
Az MSZP EP képviselője azzal zárta szavait, büszke arra, hogy Szanyi Tibor nívódíjat kapott parlamenti programjáért, Jávor Benedek idén, ő maga pedig 2017-ben lett az év képviselője az Európai Parlamentben. - Mielőtt megkérdeznék, a többi magyar képviselő hány ilyen díjat kapott, elmondhatom, egyikük sem büszkélkedhet ilyennel - jegyezte meg Ujhelyi. Hangsúlyozta: meggyőződése, munkájuk alapján megérdemlik, hogy újra mandátumhoz jussanak. Szanyi Tiborral a európai szocialist-szociáldemokrata, Jávor Benedekkel az európai zöldek frakcióban folytatják, küzdve a magyar haza érdekiért, a boldogabb, egészségesebb és fenntarthatóbb Európa jövőjéért.
 
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21