Népszava
2011. november 29. 11:59

Csak ellátást kaphatnak

Több százezer, korai nyugdíjban lévő ember ellátásáról döntött tegnap a parlament lapzártánk után. Azok, akik még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, a jövőben nyugdíj helyett szociális ellátást, vagy járadékot kapnak. Mivel megszűnik az érintettek nyugdíjasstátusza, utazási kedvezményüket is elveszítik, de a kötelező évi emelés sem garantált számukra. Az MSZP szerint a kormány "bolondnak" nézi a nyugdíjasokat, a Fidesz szerint a szocialisták csak irigykednek.

Megszűnnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak - erről döntött lapzártánk után tegnap a parlament. Jövő január 1-től nem lesz előrehozott öregségi-, csökkentett összegű előrehozott öregségi-, korkedvezményes-, bányász-, és művésznyugdíj. Megszűnik a fegyveres szervek és a honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja is. A már megállapított nyugdíjat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati munka esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként fogják folyósítani. Ez azzal jár, hogy a nyugdíjasoknak járó kedvezményt, például az utazási támogatást elveszítik az érintettek, és az ellátásukat sem kell majd kötelezően emelni, hiszen rájuk már nem terjed ki a nyugdíjak alkotmányos védelme.

A törvény a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményét nem érinti, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani. Ezt azzal indokolta a kormány, hogy ha valaki 40 év szolgálati idővel rendelkezik, már megalapozta azt az ellátást, amit kap, míg a többi esetben nem járulékkal megalapozott ellátásról van szó. Kérdés, hogy ha ezt így gondolják, akkor a férfiak miért nem vehetik igénybe ugyanezt. A munkavégzés egyébként a civil és a fegyveres ellátottaknak is engedélyezett, egy év alatt egységesen a minimálbér 18-szorosát lehet megkeresni, de feketemunka esetén szigorú büntetésre számíthatnak.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak rendszerének átalakítását egy júliusban elfogadott alkotmánymódosítás teszi lehetővé. Aszerint a korhatárt be nem töltöttek számára "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető". Korábban Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa azt mondta, a korengedményes nyugdíjak megszüntetése "a létező legnagyobb gazemberség".

A parlamentben is éles vita alakult ki a témában, Lukács Zoltán szocialista képviselő arra emlékeztetett, hogy több millió nyugdíjas olvashatja, mit zagyvál a magyar kormány nekik. Orbán Viktor még bolondnak is nézi őket, hiszen az elmúlt években 2 százalékkal csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, a miniszterelnök viszont egészen mást állít - tette hozzá.

Az MSZP szerint az idősek már nem hisznek a miniszterelnöknek. Egy év alatt több mint 10 százalékkal nőtt a csatornadíj, 9 százalékkal a távfűtés, a cukor 44, a liszt 33, az étolaj 21, a kenyér 12 százalékkal - emlékeztetett Korózs. Szavaira Szijjártó Péter reagált. A miniszterelnök szóvivője szerint Orbán időseknek írt leveléből kiderül, mire voltak képtelenek nyolc év alatt a szocialisták, amit "a nemzeti ügyek kormánya egytől egyig megvalósít". Kijelentette: a szocialistákkal ellentétben a Fidesz garantálja, hogy a nyugdíjak megőrzik értéküket, ők biztonságba helyezik a nyugdíjakat, lábra állítják a nyugdíjkasszát, és féken tartják a rezsiköltségeket.

Szijjártó nem beszélt arról, hogy a nyugdíjak összege folyamatosan emelkedett a szocialista kormányok idején, a KSH adatai szerint 2002-ben az egy főre jutó nyugdíj, vagy nyugdíjszerű ellátás átlagos összege 44 ezer 446, 2010-ben pedig 86 ezer 361 forint volt. Nyolc év alatt több, mint 25 százalékkal nőtt az ellátások vásárlóértéke is, igaz, voltak olyan évek - például a válság idején -, amikor 1-2 százalékkal csökkent. Vagyis nemcsak megőrizték a nyugdíjak értékét - amire most a Fidesz kormány vállalkozott -, hanem növelték azt.

Negyvenezerből kellene megélniük

Radikális elszegényedési folyamatot indít el a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvényjavaslat - jelentette ki Hegedűs Lajos. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke szerinte a tervezett rokkantsági ellátás összege a mai 70-ről 41 ezer forintra csökkenne.

Hegedűs a szociális bizottság ülésén beszélt, ahol "csak politikai vita zajlott, így érdemben nem foglalkoztak a javaslataival". A bizottsági ülésen részt vett Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos, aki visszautasította az elnök javaslatait. A megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló előterjesztés általános vitája holnap kezdődik.

Muhari Judit /

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=495921