mszp.hu | Belföld
2023. január 11. 09:19

Csak felújítandó házakra tegyenek hirdetési molinót!

Csak felújítandó házakra tegyenek hirdetési molinót!
Csak felújítás alatt lévő házakra feszítsenek hirdetési molinókat az ügynökségek – kéri Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere, aki közösségi oldalán figyelmeztetett egy világvállalatot: nem számít pozitív reklámnak, ha illegálisan került ki a hirdetése.

„Nem feltétlenül járul hozzá egy márkának a pozitív építéséhez, ha kiderül, hogy (...) nem szabályosan került ki” a reklámja – mondta a szocialista polgármester a Spirit FM rádióban kedden. „Az ügynökségek keressenek olyan házakat, amik alapból felújításra szorulnak, és tényleg érdemi felújítási munkák zajlanak” rajtuk – tette hozzá.

Az óriásmolinók célja, hogy felújítás alatt a lakóktól a port és a zajt távoltartsák, és ezalatt hirdetési felületként is lehessen használni őket. Az utóbbi évtizedekben azonban frissen felújított, sőt sok esetben az UNESCO Világörökség részét képező házak homlokzatát takarják, csúfítják el velük, engedély nélkül. A házakat ugyanis kizárólag annak alapján választják ki, hány ember láthatja a hirdetéseket elhaladtában – mondta el.

Ezek az illegális hirdetések nem pusztán a településképet csúfítják, hanem mivel a tartószerkezetük semmilyen építési engedélyezési eljáráson nem ment át, „senki sem tudja, hogy (...) mennyire biztonságosak” egy nagyobb szélben vagy viharban – magyarázta Őrsi.

A molinók kihelyezésére kormányrendelet, fővárosi szabályozás, valamint egy II. kerületi településkép-védelmi rendelet is vonatkozik. Ez utóbbi tiltja, hogy pusztán hirdetési céllal feszítsenek ki molinót egy társasházra; a kormányrendelet azonban, bár elismeri, hogy a reklámhálók nem szabályosak, 2023-ra még türelmi időszakot határoz meg az eltávolításukra.

Kérdésre Őrsi azt mondta: a hálók úgy kerülhettek szabálytalanul a házakra, hogy az önkormányzatokat a kormány megfosztotta először az építéshatósági, majd az építésfelügyeleti jogköröktől is. A hálókat így a hirdetési ügynökségek nem is engedélyeztették.

Elmondta, az önkormányzatnak két eszköze van: jelzik a Kormányhivatal építésfelügyeleti osztályának a szabálytalanul elhelyezett hálót és intézkedésüket kérik, másrészt a nyilvánossághoz fordulnak.

„A hirdetőket próbáljuk meg arra megkérni, illetve felhívni a figyelmüket arra, hogy ez nem éppen a legszabályosabb mód, ami nem feltétlenül járul hozzá egy márkának a pozitív építéséhez, ha kiderül, hogy az nem szabályosan került ki” – mondta.

Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzat minden eszközzel támogassa a társasházak bevételhez jutását, hogy abból azok energetikai korszerűsítést vagy homlokzatfelújítási munkákat végezhessenek, de elmondta: a kerületben számos birtokvédelmi eljárásra került már sor lakossági panaszok nyomán, mivel a társasházakban elég a lakók fele egy molinó megszavazásához, de akik leszavazták, azoknak is akadályozza a kilátását.

Megjegyezte: a társasházaknak megéri megengedni a molinók kihelyezését, de a hirdető cégek „ezt nyilvánvalóan nem pusztán emberi jócselekedetből csinálják”, ezért a profit legnagyobb része nem a társasháznál, hanem ezeknél a közvetítőknél csapódik le.

Kapcsolódó párttagok