MTI/mszp.hu
2012. május 18. 14:35

Csak forráskivonás történt az egészségügyben

Az elmúlt két évben az egészségügyben előrelépés nem, csak forráskivonás történt; ezen felül a gyógyszerkasszában további kivonások várhatók, amely a betegek gyógyulási esélyeinek "rohamos romlásához" vezet.

Így összegezte az MSZP két egészségügyi szakpolitikusa, Garai István Levente és Havas Szófia az elmúlt két év Fidesz-kormányának egészségügyben tett intézkedéseit egy pénteken Budapesten tartott sajtóbeszélgetésen.

Az elmúlt két év legnagyobb intézkedése az államosítás volt, amely az MSZP-s politikusok szerint összességében szintén veszteséget jelent, mert bár - mint mondták - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint csak "mítosz", az Állami Számvevőszék adatai is bizonyítják, hogy az önkormányzatok valójában 80-100 milliárdos vagyont fordítottak az egészségügyi intézményekre.

Emellett a gyógyszerkassza egyre kisebb, újabb és újabb forráskivonást terveznek, amely Havas Szófia szerint odáig vezet, hogy "2014-re egyszerűen el fog olvadni a gyógyszerkassza". Mint kiemelte: a kormány intézkedései révén mintegy 380 gyógyszer ára nagyjából 16 százalékkal emelkedett. Az áremelkedés jellemzően a cukorbetegek, daganatos, szív- és érrendszeri betegek gyógyszereit, vagyis a leggyakoribb, illetve a vezető halálokok kezelésére szolgáló készítményeket érintette - hangsúlyozta.

Garai István Levente országgyűlési képviselő ennek kapcsán kitért arra, hogy a kormány tervei között az szerepel, hogy nem támogatnák a gyógyszereit azoknak a betegeknek, akik nem működnek együtt kellőképpen a gyógyulásban, vagyis "megbüntetnék" őket. Garai István szerint ezzel nem lehet pénzt megtakarítani, mert ha a beteg nem jut hozzá gyógyszeréhez és szövődményei lesznek, azok kezelése jóval többe kerül majd az államnak. Garai István ennek kapcsán felvetette, hogy a tervezett intézkedés eleve betarthatatlan. "Hogy fogják ellenőrizni, kimegy a gyógyszergestapó, hogy bevette-e a gyógyszerét?" - fogalmazott a politikus.

A sajtóbeszélgetésen egy videót is levetítették, amelyen fideszes politikusokat, köztük Wittner Máriát kérdezték a gyógyszerkassza forráskivonásairól. A képviselőnő ennek kapcsán azt mondta: ő nem híve a gyógyszereknek, úgy véli az alternatív gyógymódok, gyógyteák is elegendőek a gyógyuláshoz.     Havas Szófia hangsúlyozta: a Fidesz legnagyobb ígérete az egészségügyi dolgozók béremelése volt, ehhez képest eltelt két év, de abból mostanáig egy fillért sem láttak a dolgozók. Mint mondta: csak ígéretek vannak, de azok forrása nem látszik.

Garai István ennek kapcsán kiemelte: adatok bizonyítják, hogy tavaly mintegy 1.200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. A képviselő szerint az orvosoknak ígért bruttó 10 és 65 ezer forint közötti bérkiegészítés nem nevezhető "történelmi béremelésnek". Ezzel együtt a parlament előtt lévő "uborka salátatörvényben" szereplő intézkedések, mint a törvényes pihenőidő lerövidítése vagy az ügyeleti díjak befagyasztása is jelentős visszalépést jelentenek. Ennek kapcsán megjegyezte: orvosi körökből úgy hallotta, ezen intézkedések hírére ismét fellendült a külföldi munkavállalást tervezők száma.

Az MSZP a következő két év egészségpolitikáját sem látja derűsebben. Garai István és Havas Szófia úgy vélik, lehet, hogy Balog Zoltán, az egészségügyért is felelős minisztérium élére kinevezett új vezető szándékai jók, de ha valóban jót akarna, akkor leállítaná az államosítást és a folyamatos forráskivonást az egészségügyben.