mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 20. 13:50

Csak összefogva van esély a 2024-es sikerre

Csak összefogva van esély a 2024-es sikerre
A jövő évi választásokról, valamint az ellenzéki pártok együttműködésének fontosságáról és annak módjáról is kifejtette a véleményét Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke a Klubrádió hétfői Megbeszéljük című műsorában.

Kunhalmi Ágnes elmondta, nem meglepő Lévai Zoltán István fideszes politikus esete – aki megpróbált lefizetni egy kutyapártos politikust, azzal a céllal, hogy így az ellenzéktől szavazatokat szerezzen – hiszen az egész Fidesz így működik, ezt csinálják az egész országban. Ahol kialakult az ellenzéken belüli együttműködés és az összefogás, azt a kormánypárt minden eszközzel megpróbálja „szétbombázni”. „Ezen eset kapcsán bepillantást nyerhetett az ország, hogy valójában nap nap után mivel foglalatoskodik a Fidesz” – emelte ki az MSZP társelnöke. Hozzátette, mindig is ezt csinálta a Fidesz, a 18. kerület pedig mindig is olyan kerület volt, ahol számos „kamupárt” volt. Korábbi választások idején is megpróbálkozott ezzel a módszerrel a kormánypárt és majd’ 10 évvel ezelőtt, 2014-ben sikerrel is jártak. Ekkor pedig megtanulhatták a választók, „hogy nagyon figyeljenek oda, hova teszik az X-et”.

A szocialista országgyűlési képviselő a kutyapártos szavazókról elmondta, jellemzően azért szavaznak az MKKP-ra, hogy egyfajta fricskát mutassanak a jelenlegi kormánynak. Azonban ma nincs olyan, hogy ellenzék, csak ellenzéki pártok vannak. Elmondta, ő éppen ezért dolgozik, hogy egységessé váljon az ellenzék, ehhez a jövő évi választásokon közös lista kell, valamint folyamatos kommunikáció egymás között. Hozzátette, sok olyan kutyapárti szavazó van, aki ugyan nem feltétlen őt kedveli a leginkább, de felmérik a helyzetet és nem a Fideszt támogatják, így arra a politikusra teszik a voksukat, akinek a legnagyobb esélye van a kormánypárti ellenfele legyőzésére.

A jelenlegi antidemokratikus rendszerben az ellenzék csak közösen tud olyan erőt felmutatni, mellyel legyőzhető a Fidesz, ezt a Kutyapárt Szombathelyen például felismerte, és Nemény Andrást támogatják. Azonban fontos lenne országos szinten felismernie az ellenzéki pártoknak, hogy csak együttesen lehet leváltani a jelenlegi kormányt, ehhez pedig minden egyes ellenzéki pártra szükség van, hiszen minden szavazat számít a Fidesszel szemben. „Egy dolgot nem próbált még ki az ellenzék, mégpedig azt, hogy két választás között is szóba álljunk egymással” – szögezte le Kunhalmi Ágnes. Az összefogás nem azt jelenti, hogy egybeolvadnak az ellenzéki pártok, hanem azt, hogy együtt, közösen küzdenek a kormányváltásért. Ehhez pedig kiegyezések szükségesek, tekintettel kell lenni a másik pártokra is. Elmondta, fel kell fogni végre, hogy jelenleg itt a helyzet, most kell tenni az együttműködésért.

„Én soha nem fogom feladni a reményt, tehát én még mindig látok reményt” – mondta az MSZP társelnöke, aki kiemelte, az ellenzéki pártok közösen „pariban” vannak a kormánypárttal. Ehhez pedig fontos hozzávenni, hogy a Fidesz támogatottsága jelenleg csökken, ez azonban az ellenzéki oldalon nem tud realizálódni, hiszen nincs egységes ellenzék, csak ellenzéki pártok vannak külön-külön. Leszögezte, ő nem utál senkit az ellenzéki oldalon, ha valakit, akkor legfeljebb a Fideszt utálja, de az ellenzéki oldalon ilyenről szó sincs, hiszen „a nap végén” mindig az ellenzéki pártokkal kell együttműködni. A 2022-es választási vereségből pedig tanulnia kell az ellenzéki pártoknak, csak így lehet sikeresen venni a jövő év választásait.

Kapcsolódó párttagok