mti.hu | Belföld | eurózóna
2018. július 06. 18:08

Csak politikai akarat kérdése az eurózónához való csatlakozás

Az MSZP szerint csak politikai akarat kérdése, hogy Magyarország csatlakozik-e az eurózónához.
Ujhelyi István, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az euró bevezetése stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot jelenthetne a magyar társadalomnak és gazdaságnak. Hozzátette, Magyarország felkészült a csatlakozásra, pusztán politikai akarat kérdése, hogy az ország kéri-e felvételét.
    
A kormány azonban nem akar az euróval fizető országokhoz csatlakozni, mert akkor jelentősen csökkenne Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök "mozgástere", megváltoznának azok a körülmények, amelyek alapján ma "kényük-kedvük szerint osztják" a közpénzeket - fogalmazott a politikus. Ujhelyi István úgy látja, hogy a kormányfő azért sem szeretné, ha az ország belépne az eurózónába, mert az szorosabb, mélyebb és tartósabb elkötelezettséget jelente az EU és Magyarország között. Azt a véleményét is ismertette, hogy ha az EU még sokszor kéri számon a miniszterelnökön, hogy mit tett a magyar jogállamisággal, akkor Orbán Viktor "meg fogja kockáztatni az Európai Unióból való kifarolásunkat". 
    
Az EP-képviselő végül felszólította a kormányt, hogy "hagyja abba azt a csúnya játékot, amit a forint euróárfolyamával tett" az elmúlt években.
    

Kapcsolódó párttagok