Stop
2013. február 05. 13:03

Csak úgy ömlik a 'Fidesz-tévéből' a tündérmese

Bár Székesfehérvárról mostanában leginkább a Videotonnal kapcsolatos sporthírekből hallunk, azért a Fejér megyei városban is zajlik az élet. Illetve, a hírek szerint zajlana, ha hagynák. A STOP kérdéseire Dr. Márton Roland, az MSZP Választmányának elnökhelyettese válaszolt.

STOP: Székesfehérvárról viszonylag kevés hírt hallhatunk mostanában...

Dr. Márton Roland: A Fidesz két éve irtózatos kormányzati hátszelet ígért a városnak. Sőt, Cser-Palkovics András polgármester az önkormányzati választásokat megelőzően írásbeli szerződést - ún. Versenyképességi Szerződést - kötött a helyi vállalkozások érdekeit képviselni hivatott Fejér Megyei Iparkamarával. Ebben egyebek mellett vállalta, hogy a ciklusban új helyi adó bevezetésére nem kerül sor, valamint új fejlesztési projekteket is ígért, amelyek megvalósításában majd a székesfehérvári vállalkozások vehetnek részt.

- Ezekből teljesült valami?

- A hátszél azóta sem érkezett meg Fehérvárra. Ehelyett a kormány államosítja a város intézményeit és elvonja a bevételeit. A 2013. évi költségvetés az eddigieken túl több mint 1,5 milliárd forintot készül elvenni a várostól. Pontosítva tehát: kormányzati szél az jött csak éppen szemből fúj és orkán erejű.

- És amit a polgármester ígért?

- A Fideszes városvezetés a központi elvonások fedezésére - írásbeli vállalásával ellentétben - új helyi adókat vezetett be: az építményadót és a telekadót. Ezeket az adófajtákat elsősorban a vállalkozásokra vetették ki, de a telekadó hatálya magánszemélyekre is kiterjed. A város versenyképességét romboló új helyi adóprés az iparkamara felmérése szerint a székesfehérvári vállalkozások 90 százalékát érinti hátrányosan. Ezen felül minden évben infláció felett emelik a lakossági rezsiköltségeket, a vízdíjat, a szemétszállítás és a távhő árát, a közműszolgáltató cégeket pedig osztalékfizetésre kényszerítik. Ez tulajdonképpen nem más, mint burkolt adóemelés, melynek eredményeképpen a lakosság rezsitartozása drasztikusan emelkedik.

- A városon látszik ebből valami?

- A Fidesz kormányzását megelőző évek dinamikus városfejlesztése megakadt, csupán a szocialisták által megindított projektek befejezése jelenthetett fejlődést az elmúlt két évben. Székesfehérváron megállt az idő. Nem épül már semmi sem, a város régióközponti szerepét megerősítő új terveknek még az előkészítése sem zajlik. Sőt, az olyan, egyenként milliárdos nagyságrendű, és 80-90 százalékban uniós támogatású fejlesztések esetében, mint az Agóra Pólus program, a Királyi Séta projekt, valamint a Nemzeti Emlékhely újjáépítése, a városvezetés az önerő hiányára hivatkozva felmondta a már megkötött szerződéseket. A legújabb "ötletük" az Alba Airport reptérépítési projekt ellehetetlenítése, amely Székesfehérvár jövője szempontjából egy újabb kulcsfontosságú - mintegy 10 milliárd forintos - fejlesztés elmaradását jelenti.

- Ezek szerint önöknél sem javultak az állapotok...

- A nehéz helyzetbe került székesfehérvári lakosok és vállalkozások mindennapi problémáival szemben a városvezetés érzéketlen. Cser-Palkovics András polgármester politikáját a szolidaritás teljes hiánya jellemzi. Mindezen stratégiai hibákért a városvezetés állandó hivatkozási alapja továbbra is a város 18 milliárd forintos hitelállománya, amely egyébként a város bevételeihez és vagyonához viszonyítottan a legjobb költségvetési helyzetű várossá teszi Fehérvárt Magyarországon. Székesfehérvár hitelminősítésének hivatalos jelzése AAA+, a fideszes városvezetés legfőbb céljának mégis az adósság elleni küzdelmet állítja be, miközben érdemben nem csökkenti a hitelállományt, hiszen a valóságban az újabb és újabb kötvénykibocsátással a hitel visszafizetésének átütemezése zajlik. Az idei évi kötvénykibocsátásokban a város egészen 2022-ig vállalt fizetési kötelezettséget. Eközben focira és látványsportokra milliárdokat költ a Fidesz a fehérváriak pénzéből. A professzionális sporttámogatások mértéke a ciklusban meg fogja haladni a 4,5 milliárd forintot. Ennyit arról, hogy nincs pénz semmire.

- Nem tudom elképzelni, hogy nincs más fejlesztés.

- Évi több mint 250 millió forint közpénz - azaz a ciklust tekintve újabb 1 milliárd - jut azért a városi médiacentrumra is, amelyből nap mint nap ömlik a sikerpropaganda. A fehérvári adófizetők pénzéből finanszírozott "Fidesz-televízió" és "Fidesz-hetilap" tudósításaiból értesülhetünk a kormány és a városvezetés tündérmeséjének rózsaszínre festett valóságáról. A fehérvári fideszes politikusoknak a város dinamikus fejlesztése helyett és a szolidaritás helyett a szimbolikus politizálás jelenti a lényeget: a ciklus fő attrakciója a nácibarát Horthy-korszak 1938. évi Székesfehérvárra kihelyezett országgyűlési ülésére való emlékezés a jövőre "ünnepelendő" 2013-as emlékévvel. Erre ugyancsak komoly forrásokat összpontosítanak. A felmérések szerint ma már a fehérváriak többsége úgy véli: rossz irányba tart a város. Az igazi kétharmad változást akar nem csak az országban, de Székesfehérváron is. Amíg azonban Orbán és Kövér vigyáz a demokráciánkra, Matolcsy a pénzünkre, Hoffmann az iskoláinkra, Pintér és Polt a törvényességünkre, Stumpf, Balsay és Szájerné az igazságunkra, Szalai pedig az objektív tájékoztatásunkra - addig semmi jóra nem számíthatunk.

Szerző: STOP