infoRábaköz.hu
2015. november 19. 14:45

Csaknem duplájára emelik az adót Csornán

Önkormányzati képviselőinktől származó információk szerint Csorna Önkormányzata brutális adóemelésre készül. A kommunális adóról szóló rendelet előterjesztésében még nem merték leírni az emelés mértékét, a héten megtartott bizottsági üléseken azonban a FIDESZ-KDNP képviselők az eddig 7.000 Ft adómérték 13.000 Ft-ra történő emelését támogatták. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz által bevezetett 36 új adó és számtalan adóemelés után ma már az önkormányzati megszorítások növelik tovább az agyonadóztatott emberek terheit.

A javaslat szerint a lakás és a lakásbérleti jogviszony után 7.000 Ft helyett ezután 13.000 Ft kommunális adót kell fizetni. A telek, garázs, nem lakás célú helyiség műhely stb eddigi 4000 Ft-os adóztatása megszűnik. Az önkormányzat vezetői szerint ennek társadalmi hatása nincs, de csökken az adórendszer bonyolultsága. Mi azt mondjuk, hogy inkább legyen egy adórendszer bonyolult, mint igazságtalan! Azt csak kérdezzük, hogy kinek és mitől bonyolult egy kételemű helyi adó? A Fidesz szokása szerint a gazdagok terheit csökkenti, a szegények terheit súlyosan növeli. Ez elfogadhatatlan, és igenis súlyos társadalmi hatása van! Aki sok adótárgy után fizetett eddig, annak csökkenni fog az adója, aki "csak" a háza vagy a lakása után fizetett, annak csaknem a duplájára emelkedik a terhe. Különösen elfogadhatatlan azért is, mert egy éve mást se hallunk, hogy ilyen sok pénze még sosem volt az önkormányzatnak!

A csornai adófizetők egy főre vetített adóterhe az előterjesztés szerint 2758.- Ft-tal, az eddigi átlag 10.242,- Ft-ról 13.000.- Ft-ra nő úgy, hogy a szegények terhei nőnek, a vagyonosabbak terhei csökkennek. Kérjük önkormányzati képviselőinket, hogy ez ellen az igazságtalanság ellen az ülésen határozottan tiltakozzanak!

Az MSZP Rábaközi Szervezete