Családpolitika, üzemi károsultak, nyugdíjak

Családpolitika, üzemi károsultak, nyugdíjak
Ülésezett az Országgyűlés.

2018 nem a családok, hanem a választás éve lesz

Bangóné Borbély Ildikó szerint 2018 a választás, az Orbán-kormány bukásának és nem a családoknak az éve lesz. Kifogásolta, hogy 47 ezer gyermek esett ki az oktatásból a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt. A kormány legálissá tette a gyermekmunkát, mivel négyezer-ötezer gyermek dolgozhat közmunkában - közölte. Míg gyermeknap alkalmából a rászorulóknak ételt osztottak, közben a Facebookon azt látni, Andy Vajna felesége aranyat eszik - mondta. Szerinte, a kormánynak volt nyolc éve, hogy az országot rendbe szedje, nem sikerült. Senki nem avatkozhat bele egy ember életébe azzal, miért nincs gyereke - jelentette ki.

Orbán már többször bejelentett családpolitikai ígéreteket tett

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy a jövő évi költségvetési javaslatból kiderül: 2018-ban a családi pótlék, a gyed, a gyes és az anyasági támogatás összege sem változik. A kormányfő által múlt héten ismertetett népesedéspolitikai intézkedéseket úgy kommentálta: Orbán Viktor régi, már többször bejelentett ígéreteket tett, ilyen például a családi adókedvezmény emelése. A meddőségi problémáról viszont egyáltalán nem beszélt, pedig az minden ötödik párt érint - tette hozzá. Szerinte ma Magyarországon a nők arra kellenek, hogy szüljenek, "szüljék tele a világot, mintha csak tenyészállatok lennének". Az emberek szeretnének gyermekeket, ehhez viszont anyagi biztonság kell, ezzel szemben a nőknek csak "állandó bunkó fideszes beszólások" vannak - mondta.

Mikor kárpótolják a Márkushegyi Bányaüzem károsultjait?

Az interpellációkat kezdő Lukács Zoltán arra emlékeztetett, hogy az ország utolsó mélyművelésű bányáját, a Márkushegyi Bányaüzemet 2015-ben zárták be. A bánya bezárása után bekövetkező földmozgások rendkívül súlyos károkat okoztak a térségben - tette hozzá. A több százból eddig összesen hatvan kárt mértek fel és csak kettőt fizettek ki, pedig a kárpótlást az úgynevezett szénfillérekből meg lehetne oldani - hangsúlyozta. Miért ilyen lassú a kárrendezés? - tette fel a kérdést a képviselő.

Miért nem támogatta a kormány a 13. havi nyugdíj bevezetését?

Korózs Lajos azt firtatta, miért nem támogatták a kormánypárti képviselők az Országgyűlés népjóléti bizottságában a 13. havi nyugdíj bevezetését. Hozzátette: a 2018-as költségvetéshez benyújtott szocialista módosító indítványok közül leszavazták azokat, amelyek a közalkalmazotti béreket, a családi juttatásokat emelték volna meg és kiemelten támogatták volna a rászoruló, idős beteg embereket. Közben irdatlan sok pénz van a Várba költözésre vagy birkózócsarnokok építésére - hangoztatta.

Hol tart a nyomozás egy veszprémi csalási ügyben?

Mesterházy Attila a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezetnél folytatott nyomozásról érdeklődött, amely azután indult, hogy egy belső ellenőrzés gazdálkodási szabálytalanságokat, mulasztásokat, törvénysértést állapított meg. Hozzátette: úgy tudja, több tanú is terhelő vallomást tett Némedi Lajos fideszes alpolgármesterre. Azt kérdezte, hol tart a nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés miatt indult ügy.

Van-e összeférhetetlenség Polt Péter lányának jegybanki foglalkoztatásánál?

Szakács László arról beszélt, hogy felvették Polt Péter legfőbb ügyész lányát a Magyar Nemzeti Bankba (MNB), ahol Polt Péter felesége személyzeti ügyekkel foglalkozik "jó nagy fizetésért". A szocialista politikus ezt úgy értékelte, "a főúri osztály" szívességet tesz egymásnak. Mit gondol az összeférhetetlenségről? - kérdezte a jegybank alelnökét.

Mi lesz a helyi kisrádiók sorsa?

Heringes Anita a helyi kisrádiók sorsáról beszélt. Azt firtatta, hogy tudják-e a helyi kisrádiók frekvenciáival mi történik. Kifejtette: a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb átalakulása várható, s attól tartanak, hogy csak az Andy Vajna köreibe tartozó rádiók sugározhatnak majd. Az elmúlt időszak médiatanácsi döntéseiből az vonható le, hogy fideszes baráti körbe tartozó rádiók nyerhetik meg a frekvenciákat - mutatott rá. Ugye nem történhet meg, hogy hagyják elherdálni ezeknek a kisrádióknak a frekvenciáit? - kérdezte a szocialista politikus.

Mi indokolta a Villamosenergia-ipari Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete elnökének azonnali hatályú kirúgását?

Kapcsolódó párttagok