mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Szociális ügyek
2021. június 14. 13:12

Családügyi miniszter van, érdemi családtámogatás nincs – meg kell duplázni a családi pótlék összegét!

Magyarországon ma a statisztikák szerint 380-420 ezer gyermek él mélyszegénységben, akiknek csekély esélyük van arra, hogy felnőttként megfelelő munkához és ezáltal méltó életkörülményekhez jussanak. Ők a jelenlegi válság csendes elszenvedői is.

A Fidesz azonban közömbösen szemléli a sanyarú gyermeksorsokat, mivel még arra sem volt hajlandó az elmúlt 11 éve alatt, hogy legalább a családi pótlék összegét megemelje. Sőt a válság közepén a családok védelme érdekében csak annyira futotta a Fidesznek, hogy a családügyi államtitkárból minisztert csinált, aki 3,4 milliárd forintot szór el arra, hogy a kormány családbarátságát hirdesse.

A kormány bebizonyította, hogy még a válság időszakában sem látja a nehéz körülmények között élő gyermekek és családok valódi, mindennapos gondjait.

Az MSZP szerint azonban a stabil társadalom alapja a családok biztos megélhetése, éppen ezért ennek biztosítására kell fordítani minden rendelkezésre álló forrást a jelenlegi megélhetési válságban. Több pénzt kell adni az embereknek, aminek a leghatékonyabb módja a családtámogatások növelése és ezek értékállóságának biztosítása.

Az MSZP "Kormányváltást, Korszakváltást" című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme a tömeges megélhetési válság felszámolása. Az MSZP azt akarja, hogy a 13 éve változatlan családi pótlék összege emelkedjen a duplájára, valamint a gyes és a gyet összege radikálisan növekedjen és az összes családtámogatási juttatás értékállósága törvényben legyen biztosítva!

Mivel a gyermekek után járó adókedvezményt az alacsony jövedelműek közül nem mindenki tudja igénybe venni teljes összegben, ezért számukra javasoljuk egy kiegészítő családi pótlék bevezetését.  Továbbá a gyermekek utáni adókedvezmény, a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezménye, illetve a 25 évnél fiatalabbak, és az első házasok kedvezménye megtartása mellett kezdeményezzük a minimumörökség bevezetését, amely segítséget nyújtana a fiataloknak az önálló életkezdéshez.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő