Belföld | OMÉK mezőgazdaság
2013. szeptember 18. 15:08

Csalódás és értetlenség az OMÉK-on

A mai OMÉK-megnyitón elhangzott miniszterelnöki és agrárminiszteri szónoklat csalódással vegyes értetlenséget váltott ki a jelenlévőkből.

A szakma képviselői a magyar agrárium országos seregszemléjén általában konkrét elképzelések bejelentéséről, világos fejlesztési irányokról akarnak hallani. Ez az idei megnyitóbeszédekből kimaradt. Ami pedig elhangzott, az elődei által meghirdetett program sikerét igazolta. Az elmúlt három év agráripari fejlesztései szinte kivétel nélkül az MSZP által kidolgozott és elindított program mentén valósultak meg. Ezen a programon az Orbán-kormány érdemben szerencsére nem változtatott.

Azt az orbáni fordulatot viszont, hogy a jövőben az 500 ezer hektárnyi állami föld 75%-át őstermelők, kistermelők, családi és fiatal gazdálkodók fogják használni, általános értetlenség fogadta. Nem is a támogatottak köre, hanem a használati arányok miatt: homályban maradt ugyanis, milyen művelést képzel el a miniszterelnök a maradék 25%-on. Az elhangzottak szerint az első Fidesz-kormány által gyanús körülmények között privatizált 120 ezer hektárt a piszkos tizenkettő néven elhíresült termelői kör birtokában hagyná Orbán
Viktor.

Egy ilyen beavatkozás a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett érdekkörön kívül minden területen beláthatatlan foglalkoztatási katasztrófával érne fel. Ezért reméljük, a miniszterelnöki félmondat csupán egy egész komolytalan orbáni elszólás volt és kollégái még ma megnyugtatják az elsápadt gazdatársadalmat. A legnyugodtabbak persze akkor lennénk, ha maga Orbán Viktor cáfolná Orbán Viktort.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági biztosság alelnöke

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság tagja