mszp.hu | Belföld
2021. május 31. 10:56

Csalóka a statisztika!

Csalóka a statisztika!
„Meglehetősen csalókának” nevezte Korózs Lajos, az MSZP politikusa, a Központi Statisztikai Hivatal által közölt 435 200 forintos márciusi bruttó átlagbér-adatot; szerinte a foglalkoztatottak közel kétharmada nem kap ennyit.

Az 5 fő alatti foglalkoztatottal dolgozó vállalkozások adatait nem jeleníti meg a KSH statisztikája, de figyelmen kívül hagyja a kényszervállalkozókat, valamint azokat is, akik a járvány alatt csökkentett munkaidőben dolgoztak, így a jövedelmük is arányosan csökkent – hívta fel a figyelmet Korózs a Spirit FM Aktuál című műsorában hétfőn.

A foglalkoztatottak „jelentős része lényegesen kevesebb bérből él, mint az átlag, sőt, megkockáztatom, hogy közel kétharmada nem kapja” az átlagot – mondta.

A mediánbérrel, és nem az átlagbérrel kellene számolni; a mediánbér módszertanilag úgy jön ki, hogy „sorba rakjuk az összes érintettet” és a középső embernek kell megnézni a fizetését. Ez lényegesen alacsonyabb, mint az átlag – magyarázta el.

A nyugdíjasoknál ugyanez a helyzet: dinamikusan nő a sok százezres, sőt milliós nyugdíjjal rendelkezők tábora, ami az átlagnyugdíj összegét fölfelé húzza, közben viszont a mediánnyugdíj körülbelül 30 ezer forinttal kisebb, mint az átlag.

A nettó fizetéseknél ez a különbség majdnem 100 ezer forint – mutatott rá.

A szocialista politikus „felháborítónak” nevezte, hogy a nők átlag 18%-kal kevesebbet keresnek a férfiaknál azonos képzettséggel és azonos munkakörben, amit egyébként a kormány is elismert.

Ennek változnia kellene – mondta.

Elmondta: a végzettség megszerzését követő munkába állásnál még nincs ilyen különbség; a „nagy törést mindig a gyermekvállalásnál lehet megfigyelni”, mert szülés után a nők sokszor alacsonyabb bérért illeszkednek vissza a munkaerőpiacra. Ez azután a nyugdíjakra is lecsapódik.

A bérek, és így a nyugdíjak közötti „drasztikus” területi különbségekről is beszélt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Békés és Somogy megye egyre inkább leszakadóban van: már magasabb az elvándorlás, alacsonyabbak a jövedelmek és az iskolai végzettség, mint Északkelet-Magyarországon.

 

Kapcsolódó párttagok