Csekkdíjemelés: tovább sarcol az Orbán-kormány

Teljes társadalmi katasztrófához vezethetnek az Orbán-Matolcsy páros brutális megszorító intézkedései. Nem elég, hogy gazdaságpolitikájuk nyomán recesszióban van az ország, elszabadult az infláció, csökkennek a reálbérek, a tranzakciós illetékkel és a postai csekkadóval még több pénzt emelnek ki a zsebekből.

A sárga csekk díjának az inflációt jóval meghaladó mértékű – 22 százalékos – emelése újabb terheket ró a családokra. Mert ne legyenek kétségeink: a csekkadót is a lakosság fogja végül megfizetni. Így zsákutcába kerülnek azok, akik a tranzakciós illeték miatt banki átutalás helyett inkább a postán fizették volna be a rezsit.

De végleg a kukába került a kormányzat devizahiteleseket "mentő" csomagja is. Már az súlyos probléma volt, hogy az előtörlesztéssel csak a gazdagabb kevesek élhettek, de mostantól minden egyes törlesztőrészlet után meg kell fizetni a tranzakciós illetéket. Ezzel az Orbán-kormány azokat (is) adóztatja, akiknek már amúgy sincs szinte semmije, legtöbbjük helyzete kilátástalan.

Már közel a fél ország - négymillió ember - a szegénységi küszöb alatt él. Ezekkel a szegényellenes intézkedésekkel az Orbán-kormány még ezt az elfogadhatatlan helyzetet is tovább súlyosbítja, és társadalmi katasztrófát idéz elő.

A kilábalás egyetlen útja az Orbán-kormány távozása és az MSZP gazdasági koncepciójának megvalósítása.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő