2012. augusztus 14. 13:20

Cselekvés helyett ötletelés a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Az országban és egész Európában tombol az aszály, a Vidékfejlesztési Minisztérium ahelyett, hogy érdemi kormánydöntéseket készítene elő, az utolsó döfést is megadná a sertés ágazatnak.

Teljes mértékben egyetértünk a Magyar Sertéstartók Szövetségének, hogy a fordított ÁFA bevezetése akkora mértékű likviditási gondot okozna a sertéstartóknak, ami az ágazat teljes tönkretételét eredményezné.

Az ilyen pótcselekvések helyett, követeljük, hogy a kormány azonnal nyilatkozzon, hogy a kötelező 4 milliárd forinton felül mekkora összeggel kívánja feltölteni a kárenyhítési alapot. Az állami tulajdonban lévő közraktárakat tőkésítsék fel, hogy legalább fél millió tonna kukorica felvásárlására legyenek képesek!

Ezzel egyidőben a fejlesztési bank azonnal dolgozzon ki egy takarmányvásárlást segítő hitel konstrukciót, amit össze kell kötni az állami készletek pályázati úton történő értékesítésével! A gazdasági minisztérium szakértői azonnal kezdjenek egyeztetést a szakma szereplőivel, egy célzott, a magyar termelőket segítő, a feketegazdaságot visszaszorító ÁFA csökkentésről.

A kormány költségvetési átcsoportosítással segítse a vidékfejlesztési minisztériumot, hogy duplájára tudja emelni az állattenyésztést segítő állatjóléti támogatásokat. Ha erre a mostani kormány önállóan nem képes, vegye elő a szocialista kormány 2008-as intézkedéseit. A minta adott, csak cselekedni kell.

Követeljük továbbá, hogy Font Sándor bizottsági elnök ugyanolyan vehemensen álljon ki a magyar állattartók érdekeiért, mint ahogy tette 2008-ban, amikor ellenzéki elnökként a Magyarországon tárolt EU-s kukorica készletek zárolását követelte.

Gőgös Zoltán,
az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke,
az MSZP országgyűlési képviselője