2011. szeptember 30. 12:14

Csepel vezetésének nincs szüksége ellenzéki véleményre

A Csepeli Önkormányzat Képviselő-testülete a 2011. szeptember 29-i ülésén - Borbély Lénárd fideszes alpolgármester javaslatára - kizárta az MSZP-frakció tagjait a csepeli képviselő-testület bizottságaiból. A javaslat egyszerre volt antidemokratikus, hazug, elvtelen és álszent.

Antidemokratikus, mert 20 év óta először vette a bátorságot egy párt, hogy a testületben egy Csepelen 30%-os támogatottságú pártot tényleges karanténba zárjon, a bizottsági delegálás lehetőségétől elzárjon. A Fidesz-KDNP a testületbe bejutott pártok közül három párt képviselőinek helyet és jogot biztosított a bizottságokban, ellenben mind az öt szocialista képviselőt ebből kollektíven kizárta. Ez a döntés egy demokráciában érthetetlen és elfogadhatatlan.

Hazug volt a javaslat, mert az intézkedést kizárólag a kerület és a gazdaság igen súlyos helyzetével indokolták. A kerület pénzügyi egyensúlya azonban – elismerve a szigorú takarékosság eredményeit – fokozatosan javul. A csepeli Fidesz sorban vállal be a kerület számára nem kötelező feladatokat: csepeli strand átvétele, uszodaépítés, Tamariska domb kezelése, kórház visszavétele, Csepeli Munkásotthon átvétele stb. Ha ezekre van pénz, akkor nagy bajban biztosan nem lehet a kerület.

Elvtelen volt az indítvány, mert a jelenlegi csepeli Fidesz-KDNP képviselők közül a következők tagjai voltak az előző ciklus testületének is: a polgármester, az alpolgármesterek, Balogh Ernő, Gárday Balázs, Noé László, Szuhai Erika, Zupkó János. Négy éven át mindannyian bizottsági tagok voltak, némelyikük – közte Borbély Lénárd alpolgármester úr – pedig bizottsági elnökként, tanácsnokként (maximális tiszteletdíjat felvéve!) vészelték át a nehéz ellenzéki éveket. Soha nem tettek javaslatot az akkori bizottsági struktúra szűkítésére, nem mondtak le tisztségeikről, élvezték az azzal járó jogokat és tiszteletdíjat. Ez alapján mindenki megítélheti a javaslat mély erkölcsösségét.

Végezetül álszent a meghozott intézkedés, mivel a Fidesz-KDNP a takarékosság nevében kér áldozatokat másoktól. Arra azonban gondosan ügyeltek, hogy az átalakítás eredményeképpen egyetlen fideszes képviselőnek se csökkenjen egy fillérrel sem a tiszteletdíja. Mindegyik képviselőjük maradhatott bizottsági tag, Szuhai Erikát, Balogh Ernőt és Zupkó Jánost pedig felfelé, tanácsnokká buktatták. (Immáron heten tanácsnokok a 14 tagú Fidesz frakcióban, maximális díjazással.)

Az MSZP frakciója az ülésen javaslatot tett a képviselői tiszteletdíjak valódi, minden pártot egyformán érintő, a javasolt összeg többszörösének megfelelő megtakarítást eredményező csökkentésére. Egyetlen önkormányzati bizottság létrehozását javasoltuk, egyben az összes tanácsnok megbízatásának megszüntetését kértük. A fülkeforradalmi szavazógép megfontolás nélkül elutasította a javaslatot.

A testület szintén lesöpörte és nem szavazta meg az MSZP-frakciónak azon javaslatát, hogy a csepeli devizahitelesek megsegítésére pályázati rendszerű pénzügyi alapot hozzon létre a kerület.

A történtek értékelését a csepeliekre bízzuk.

Szenteczky János
elnök

Borka-Szász Tamás
frakcióvezető