2012. szeptember 10. 18:09

Csiki-csuki helyzet Esztergommal - hallgatnak a megyei fideszes képviselők

Az állam 2012 január 1-jével átvett 11 esztergomi intézményt: 7 iskolát, 1 kollégiumot, valamint a Balassa Múzeumot, és a Vaszary Kolos Kórházat. A jogszabály szerint az intézmények fenntartói joga mellett, azok teljes vagyona és a tartozásai is az állam kezébe kerültek. Ennek ellenére az idén összesen 1,18 milliárd forint befizetésére kötelezi az állam a várost, a már átadott intézmények után. Inkasszóval emelik le a pénzösszeget. Ezzel Esztergom végképp lehetetlen helyzetbe került.Lukács Zoltán a parlament őszi nyitóülésén interpellációt intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, akinek távollétében Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára válaszolt. A szocialista politikus kiemelte: Esztergom a fizetésképtelenség határára került, hiába ül 7 Komárom-Esztergom megyei fideszes képviselő az országgyűlésben, senki sem szól egyetlen szót sem a város érdekében. Az idei költségvetés bevételi oldalán 1,118 milliárd forint szerepel, amit inkasszóval be is szed az állam a várostól.

"Egy valódi csiki-csuki helyzet tanúi vagyunk, hiszen az első reagálásunkra megszüntették az inkasszót, majd azt hirtelen újra alkalmazták" – emeli ki külön a frakcióvezető-helyettes. "Ki az, aki leveheti az inkasszót, ki az, aki visszaállíthatja? Hajlandóak-e megmenteni Esztergomot, vagy ölbe tett kézzel nézik Esztergom tönkremenetelét?" - tette fel a kérdéseket az Orbán-kormány államtitkárának .

Cséfalvay Zoltán válaszában hangsúlyozta: "az országgyűlés döntésén kívül senkinek sincs joga az inkasszót elrendelni vagy megszüntetni". Majd arra hivatkozott, hogy Esztergom vezetése intézményeit, illetve polgármesteri hivatalát több mint 1 milliárd forinttal drágábban tervezte üzemeltetni, mint ahogy azt tavaly ilyenkor tette. A helyzetért pedig a 2010 óta folyó gazdálkodást okolta, kizárólag.

Lukács Zoltán ezt a választ nem fogadta el. "Valaki nem mond igazat" - jelentette ki. "Az első inkasszó után pár órával még visszavonták azt. Akkor ki döntött? Nem az országgyűlés, az biztos, mert aznap ilyen döntésről nem szavaztunk" - tette hozzá. "Előbb-utóbb szembesülni fognak azzal, hogy cserbenhagytak egy várost" - zárta interpellációját a szocialista képviselő.

 

Háttér - kronológia

Szeptember végén vagy az adósságrendezésben jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyeket utalja az önkormányzat, mivel minden nem finanszírozható - hívta fel a figyelmet az Esztergomot fenyegető veszélyre Tétényi Éva független polgármester.

Tétényi tájékoztatása szerint egy augusztus végén hozott képviselő-testületi határozat alapján az állami inkasszó felfüggesztését kérték a nemzetgazdasági minisztertől, miután a város a fizetésképtelenség szélén áll. "A hatályos törvényi rendelkezés alapján a nemzetgazdasági miniszternek nincs hatásköre arra, hogy felfüggessze az Esztergommal szembeni inkasszót" - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Augusztus utolsó hetében Tétényi Éva külön egyeztetésre is kérte a képviselő-testület tagjain kívül a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, illetve a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit.  A megbeszélésen azonban a polgármesteren kívül egyetlen képviselő sem jelent meg, csupán a civil szervezetek képviseletében vettek még részt az egyeztetésen.

Czunyiné Bertalan Judit  Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. „Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, az azonban aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hívott össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek" - mondta.

Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagja, Esztergom-Dorog választókerületi elnöke, arra szólította fel  Meggyes Tamás országgyűlési és önkormányzati képviselőt, volt esztergomi polgármestert, hogy befolyását vesse latba és végre érdemben szólaljon fel az Országgyűlésben, hogy Esztergom pénzügyei rendeződjenek.

Úgy tűnik, hogy a város díszpolgára, Orbán Viktor miniszterelnök sem tud segíteni, mint mondta még idén áprilisban: "Nem a kormány bénította meg Esztergom működését, hanem a helyiek által választott vezetők. Éppen ezért én azt kívánom nekik, hogy ahogyan mindezt elrontották, úgy sikerüljön majd helyre is hozniuk".