mszp.hu | Belföld | közlemény szakképzés
2015. március 11. 16:33

Csőd a szakképzés 2015/16. évi beiskolázási rendje - az MSZP Országos Pedagógus Tagozata állásfoglalása

Ma sok diák és szülője szembesül azzal, hogy az a szakképző iskola, ahová gyermekét beíratta volna, nem indíthat képzést abban a szakmában, amely esélyt adhatott volna az értelmes és biztos munkára! Miért is? Felelőtlenül hirdetett szakokat tavaly decemberben az iskola? Ó, nem! Vagy a szülő nem választotta meg kellő gondossággal az iskolát és a szakmát a megadott határidőig?  Ez sem igaz! Az ok a "nemzeti együttműködés rendszerének" törvényt is felülíró hozzá nem értése, kapkodása, akarnoksága! 

Tudták a kormányzati felelősök, hogy az iskoláknak tavaly decemberben meg kell hirdetniük a beiskolázási lehetőségeket? Tudták! Tudták, hogy a tanév rendjét az EMMI-nek már tavaly szeptemberben ki kellett hirdetnie? Tudták! Tudták, hogy ha jogellenesen, február 10-én határozzák meg kormányrendeletben az oktatható szakmákat és az oktatásra jogosult iskolákat, azzal keserves helyzetbe hoznak tanulót, iskolát egyaránt? Ezt valószínűleg nem tudták, annak ellenére, hogy bármely, a szakképzésben jártas és hozzáértő tanár felvilágosíthatta volna a jogszabály készítőit – már ha megkérdezik! 

A kormány a központi akarat jegyében ismét keresztülvert egy olyan szabályt, amivel azoknak ártott leginkább, akik az út szélén egyensúlyoznak! És elsősorban azoknak az egyházi és alapítványi iskoláknak tiltják meg szakok oktatását - egyben a rászorultak felzárkózását, akik éppen ezeknek a rászorultaknak a felkarolására tették fel az életüket! 

Hát így hat a közoktatásra a nemzeti jogtiprás rendszere, így lehet lerúgni még az út széléről is a rászorulókat!

2015. március 6-án az EMMI módosította ugyan a tanév rendjét és lehetővé tette az általános iskoláknak, hogy új eljárás keretében március 20-ig új szakképző iskolát keressenek azoknak, akik a kormányrendelet "jóvoltából" hoppon maradtak. Hány gyereknek lesz lehetősége ezek után, hogy olyan iskolát találjon, ahol meg is szerzi majd az áhított szakképesítést? És hány – eddig jól működő - iskola zárja majd be a kapuit a "gondoskodó" állam elvakultságának köszönhetően?

Az MSZP Országos Pedagógus Tagozata követeli, hogy a kormány halassza el a szakok indításáról szóló kormányrendeletet mindaddig, amíg a szakképzés szereplőivel való érdemi párbeszéd alapján képes nem lesz egy mindenki számára elfogadható, az út szélén botladozó fiatalok érdekeit valóban szem előtt tartó rendeletet alkotni! Ha így tesz a kormány, azzal talán helyreállíthatja annak a szakképzési törvénynek a tekintélyét is, amelyet saját maga rombolt le a törvényellenesen kiadott februári kormányrendelettel!

Kajtárné Botár Borbála,
az MSZP Országos Pedagógus Tagozat elnöke