Népszava
2012. július 03. 11:28

Csőd szélén a háztartások

Az Orbán-kormány 10,6 százalékkal több jövedelemadót szedett be az esztendő első negyedében, mint tavaly ilyenkor, főként azért, mert az adójóváírás megszüntetése miatt megemelkedett a lakosság személyi jövedelemadó-kötelezettsége.

A megemelt kulcsú áfából az egy évvek korábbinál 7,4 százalékkal több folyt be. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adatai azért is figyelmet érdemelnek, mert mindez csökkenő reálkereset és stagnáló belföldi kereslet mellett történt.

Az első negyedévi adóbevételekre nem panaszkodhat az Orbán-kormány, a gondot csak az jelenti, hogy mindez nem a gazdaság növekedésének, hanem az adóprés folyamatos növekedésének köszönhető. A KSH tegnap azt közölte, hogy az első negyedévben 10,6 százalékkal több jövedelemadót szedtek be, főként az adójóváírás megszüntetése miatt. Az áfa adókulcsa január elsejétől 27 százalékra növekedett, ennek révén 7,4 százalékkal több bevétel folyt be ebből az adónemből, mint egy esztendővel korábban. A tőkeadók 8,5 százalékkal, a társadalombiztosítási hozzájárulások, pedig 3,2 százalékkal lettek nagyobbak.

Mindez ellentmond Orbán Viktor múlt hétvégi nyilatkozatának. A kormányfő Brüsszelben az Európai Tanács ülését követően kijelentette: Magyarország azért nem csatlakozik semmiféle uniós közös adópolitikához, mert nálunk inkább a forgalmat, mintsem a jövedelmeket adóztatják meg. A KSH adatainak tanúsága szerint - egy csökkentő gazdasági teljesítményű gazdaságban - mind a kettőt. A munkavállalói jövedelem - a KSH adatai szerint - ebben az időszakban fél százalékkal csökkent. Ráadásul a magyarországi áfa Európában a legmagasabb adókulcsú. A kormányzati szektor az első negyedévben 282 milliárd forintos deficitet halmozott fel, ami a GDP négy százaléka. (Pénzszemléletben a jegybank szerint 3,1 százalékos volt a deficit.) A hiány még magasabb lett volna, ha nem történtek volna meg a háztartásokat sújtó adóemelések. Ilyen magas bevételre az elmúlt években nem volt példa, ha a magánpénztártagok vagyonának tavalyi államosításától, mint "unortodox" megoldástól eltekintünk.

Itt az idő az adócsökkentésre - hirdeti a Fidesz több mint két éve. Ehhez képest 25 hónap alatt 25 új adót vezetett be. A huszonhatodikba lépve pedig itt a huszonhatodik, a telefonadó hívta fel a figyelmet Tukacs István. A szocialista képviselő nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a java azonban még hátra, pontosabban előre, a 2013-as költségvetésben van, amely az elmúlt huszonkét év legbrutálisabb megszorításait tartalmazza. Az MSZP ezért őszre alternatív költségvetést készít, hogy megmutassa: van a válságra más, a Fidesz-kormány szegényellenesebb társadalom-és gazdaságpolitikájánál igazságosabb, fenntarthatóbb és munkahelybarátabb megoldás - közölte Tukacs.

Azonban már az idei költségvetést is jelentősen átírná a nemzetgazdasági tárca. A módosítás 145 milliárd forinttal emelné meg a büdzsé kiadási és bevételi oldalát egyaránt, így első ránézésre nem változna a költségvetés hiánya. A javaslatot véleményező Költségvetési Tanács viszont arra figyelmeztet, hogy több okból is növekedhet az eredményszemléletű deficit, ami kettős kockázattal fenyeget: elvétheti a kormány az idei 2,5 százalékos hiánycélt és az adósságszabály teljesülése is veszélybe kerülhet.

A GDP-arányos államadósság mértéke 79 százalékos volt március végén, két év alatt mindössze 3 százalékponttal csökkent úgy, hogy a magánpénztárak államkötvényeit is felhasználták a mérséklésére. Az is kiderült, hogy március végéig a kormányzati szektor a GDP négy százalékának megfelelő deficitet halmozott fel, ez azonban nem zárja ki, hogy az év végéig teljesülhessen a az államháztartási hiány három százalék alatti mértéke, amit a magyar kormánytól Brüsszel elvár.

B. M. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=565990