mesterhazyattila.hu
2011. május 15. 11:21

Csodavárás helyett kemény munka

Először is, mindenki nyugodjon meg! Azokban az időkben, amelyeket most élünk, mikor a Fidesz kormányzása szétszakítja a magyar társadalmat, lehetetlenné teszi a mobilitást és a felzárkózást milliók számára, nekünk, mint legnagyobb ellenzéki pártnak sok a dolgunk és nagy a felelősségünk.

A kormányzásra való felkészülés mellett a közösség iránti lojalitásra, saját szabályaink betartására és fair viselkedésre van szükség. Másképp nem bizonyíthatjuk a választók számára, hogy ismét méltók vagyunk a bizalomra. Méltóbbak a jelenlegi kormánynál, amelynek semmi sem drága, ha a hatalmáról és a pénzcsapok birtoklásáról van szó.

Mikor megpályáztam a pártelnöki posztot, világossá tettem: nem csodát ígérek, hanem elsősorban munkát. Amin az MSZP 2010-ben keresztülment, az leginkább az 1990-es vereséghez hasonló, következményeiben is ahhoz áll közel. Akkor is újjá kellett építeni a pártot, ma is ez a feladat. Nem a nagy hang, hanem a szívósság és a szorgalom a fő eszközünk. Ebben mi jók vagyunk. Én ebben hiszek.
 
Egy évvel ezelőtt sem árultam zsákbamacskát, megmondtam: az eredmény nem lesz azonnali, mert a munkát nem lehet összecsapni. Ennek tudatában választottak meg pártelnökké.

Azt is mondtam egy éve, hogy türelmesnek kell lennünk a választókkal, de türelmetlennek önmagunkkal szemben. A választópolgár nem fog gyorsan visszatérni hozzánk, akkor sem, ha elégedetlen a kormánnyal. Az csak a kiábrándulást követő második lépés lesz.

Ez alatt viszont nekünk stabilizálni kellett az MSZP helyzetét, majd el kellett indítani a megújulást. Ez a mi két fázisunk, amellyel közeledhetünk a választókhoz. Az első már megtörtént, a másodikkal még nem végeztünk, de már benne vagyunk.

Megkezdődött a párt elvi-ideológiai és közpolitikai programjának megújítása. Komolyan vesszük ezt a feladatot, rászánjuk az időt, mert jó programmal akarunk előállni - nem felszállás után akarjuk szerelni a repülőt, ahogy a Fidesz csinálja. Új képzési rendszerünk van, amelyben a jövő politikusait és a jövő szakértőit képezzük. E téren a következő feladat az aktivista hálózat bővítése lesz.

Részországgyűléseket tartottunk a legfontosabb politikai, gazdasági, közjogi, társadalmi kérdésekhez kapcsolódóan, ahol a politikusok mellett elismert szakemberek osztották meg velünk álláspontjukat, majd minden helyszínen meghallgattuk az utca emberének véleményét is.

A Hallasd a hangod! program során politikusaink minden választókerületbe elmennek, hogy meghallgassuk a helyieket és elmondják nekik, mi a politikánk. A szakszervezetekkel és a civil szervezetekkel is új alapokra helyeztük együttműködésünket. A jelenlegi médiaviszonyok - vagyis a közmédiumok Fidesz általi lenyelése - közepette létfontosságú volt az mszp.hu internetes oldal megújítása, megyei hírportálok indítása és a frakció nyomtatott hírlevelének megújítása, terjesztése.

Emellett felújítjuk nemzetközi kapcsolatainkat - a teljesség igénye nélkül: bemutatkozó látogatáson jártam az Egyesült Államokban és Oroszországban, vendégünk volt Martin Schulz, az európai szocialisták frakcióvezetője, aki a március 15-ei ünnepségen is velünk tartott. A PES főtitkára is Budapesten járt. Találkoztam az osztrák államfővel, a görög miniszterelnökkel, az OECD főtitkárával, a francia szocialisták és a német szociáldemokraták főtitkárával, az ENSZ főtitkárával és hamarosan ismét Berlinbe utazok. A magyar szocialisták rajta vannak a térképen, bármerre járok és bárkivel találkozom, azt tapasztalom: komolyan vesznek bennünket.

Egyszóval: dolgozunk.

Nem fogom megengedni, hogy sokunk kemény munkája háttérbe szoruljon a reflektorfényért folytatott küzdelem miatt.

Bízom abban és mondom mindenkinek, hogy ettől a munkától függ az MSZP jövője és nem kis részben Magyarország jövője is. Komolyan kell vennünk.