CSOK a kettészakadt társadalom szemével

CSOK a kettészakadt társadalom szemével
Halmi József tegnapi sajtótájékoztatóján a Fidesz által kettészakított társadalom szemszögéből beszélt az újonnan bevezetésre kerülő CSOK-ról is. Anyagi értelembe ma Magyarországon vannak szegények és gazdagok, politikai értelembe véve pedig a Fideszesek és a többiek. – fogalmazott.

Mind a szegények, mind a más politikai beállítottságú embereket másodrendű állampolgárnak kezeli ma a kormány Magyarországon. Nincsenek egyforma jogaik, és jogosultságaik, ennek egyik legaktuálisabb példája az új CSOK.  – hangsúlyozta.

A Fidesz 2010 óta kiemelten szegényellenes, és vidékellenes politikát folytat. Megbélyegez, megkülönböztet, uszít, és feszültséget kelt társadalmi csoportok között. A közmunkásokat kevesebbért foglalkoztatja, mint a minimálbér, legalább 20 ezer forinttal kevesebbet ad nekik, mint más munkaviszonyban. Emellett bérfeszültség alakult ki mára a közszférában, az állami alkalmazottak körében is, tehát a probléma nemcsak a közmunkásokat sújtja. A minimálbér és a garantált bérminimum összecsúszott a közalkalmazotti bértáblával, mára eltűntek a különbségek a bérek között. A közalkalmazotti és köztisztviselői béreket is a minimálbérhez kellene igazítani sürgősen, mert a dolgozó szegénység is tarthatatlan állapotokhoz vezet – jegyezte meg Halmi József.

Befagyasztották a családi pótlékot és családi adókedvezményekkel újabb és újabb különbséget csinálnak a munkavállalók között. Egy közmunkás gyermek nélkül 53ezer forint nettót visz haza, míg egy 3 gyerekes közfoglalkoztatott 80ezer forintot, és előfordul, hogy a magasabb juttatást kapó nem dogozik annyit, mint az 53.000 forint bérből élő. Az adókedvezményt másképp kellene adni, - fogalmazott a politikus - mert a munkahelyeken feszültséget kell, nemcsak a közmunkások között.

A szociális rendszer átalakításával segélyeket vezettek ki, amely intézkedésekkel szintén a szegényeket sújtották. A CSOK a 10+10millióval szintén a szegény embert és a közmunkást zárja ki a juttatásból, s közben a kormány azt kommunikálja, hogy nekik majd külön CSOK - ot csinálnak, tehát különbséget tesznek, társadalmi különbséget generálnak a CSOK bevezetésével is!

Emellett a politikus hozzátette a kormánynak az egy – két gyerek, az nem gyerek, egy gyerekre 600.000, két gyerekre 2.6 millió, míg 3 gyerekre 10+10 milliót adnak új lakás vásárlása során. A CSOK építési vállalkozóknak kedvez és azoknak a gazdag emberek, akik tudnak 10 millió hitelt, azaz legalább 40 ezer forint hitelt törleszteni havonta.

A CSOK kerítést, járdát támogat, de építési telek vásárlást nem. Hogy építsen az a család az új támogatási rendszerrel házat, ha nem tud telket vásárolni?

Összegezve, Halmi József elmondta, sajnálatos, hogy ma,  - a Fidesz kormány idején -  Magyarországon vannak egyes számú és kettes számú állampolgárok!

Kapcsolódó párttagok