mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. május 19. 07:37

Csökkenjen az adókulcs!

Csökkenjen az adókulcs!
A minimálbér adómentessé tételére tett MSZP-s javaslat arról szól, hogy csökkenjen az adókulcs – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden.

Az adómentes minimálbér 2,3 millió embernek jelentene nagyon nagy segítséget úgy, hogy a kisvállalkozásokat nem terhelné – mutatott rá.

„Tehát nem a minimálbér emelkedne, amit ki kell termelnie a kisvállalkozásoknak, hanem nettó összegben az állam vállal egy ilyen terhet, és nő a fizetés” – magyarázta el a társelnök.

A szocialista javaslat azt tartalmazza:a mediánbérig kapjanak adójóváírást az alacsony keresetű munkavállalók. Ez azt jelentené, hogy a minimálbér újra adómentessé válna, így a minimálbért keresők havi nettó 25 000 forinttal keresnének többet.

A minimálbéren teljes adójóváírás azután csökkenne a mediánbérig, „de 2,3 millió munkavállaló biztosan jobban járna” – szögezte le Tóth.

Azt mondta: a jelenlegi rendszerben az a nagyon igazságtalan, hogy a tőkejövedelmek ugyanúgy adóznak, mint a munkajövedelmek.

„Az, hogy Mészáros Lőrinc az osztaléka után ugyanannyit adózik, mint az alacsony keresetű minimálbéres” – indokolta a szocialisták javaslatát.

Költségvetési oldalon a minimálbér adómentessé tétele és az alacsony jövedelmek adójóváírása 250-300 milliárd forintba kerülne – mondta.

A jelenlegi költségvetési tervezetben van 1700 milliárd forint, amiről még nem tudni, mire fordítja majd a kormányzat; a költségvetés szerint „pénzbőség van a kormányzat kezében, tehát ezt nyugodtan be lehetne vállalni” – mondta.

Hozzátette: „Ha csak azt nézzük, hogy 500 milliárd forintnyi vagyont juttattak a Mathias Corvinus alapítványnak, akkor (…) nincs miről beszélni”.

Azt is megemlítette: a Fidesz egyszer már eltért az egykulcsos adó elvétől, amikor a 25 év alattiaknak adómentessé tette a jövedelmét. „Ezt az elvet már úgymond meghaladta; ugye a Fidesztől nem szokatlan azért, hogy meghaladja saját elveit.” Ha ebben tudott a Fidesz eltérést javasolni, „akkor mi azt mondtuk, hogy ne csak a 25 év alattiak legyenek adómentesek, hanem legyenek adómentesek a minimálbéresek is.”

Az MSZP javaslatát a Parlament Gazdasági Bizottsága leszavazta, így nem kerül a plenáris ülés elé: „teljesen egyértelmű”, a válságkezelés alatt is azt lehetett látni, hogy a Fidesz a saját oligarcháit mentette. Az egész költségvetés-politika arról szól, hogy a presztízsberuházások és a propagandamédia finanszírozása fontosabb a Fidesz számára – mondta Tóth.

Közölte: a közös ellenzéki programalkotásban az MSZP számára, „ha rangsorolni lehet”, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása mellett a minimálbér adómentessége a legfontosabb; de mivelebbenminden ellenzéki párt érdekelt, szerinte „2022 után ezt a lépést meg tudjuk tenni”.

Kérdésre elmondta: nagyon örül, hogy Karácsony Gergely indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, annak pedig még inkább, hogy az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös miniszterelnök-jelöltjeként.

Kérdésre azt is elmondta: nagyon sajnálja, hogy Zuglóban a szocialista Tóth Csaba ellen az előválasztáson elinduló Hadházy Ákost lejárató, kiadó megjelölése nélküli szórólapok forognak. Ezt „gerjesztésnek” minősítette, azt pedig „feltételezésnek”, hogy emögött esetleg az MSZP állhat, hiszen, mint mondta, a kormánypárt is érdekelt abban, hogy a körzetben zavar és „veszekedés” legyen.

Kijelentette: a hat ellenzéki párt által elfogadott etikai szabályzatot nagyon következetesen képviseli az MSZP-n belül, és ahhoz minden MSZP-s indulónak tartania kell magát.

„Ebben az MSZP-n belül zéró tolerancia van” – szögezte le.

 

A Magyar Kultúra napja

2022-01-22 10:41

Kapcsolódó párttagok