2011. május 11. 15:40

Csökkenő bérek, elszabaduló infláció = Fidesz

Még a kiábrándító márciusi 4,5 százaléknál is brutálisabban, 4,7 százalékkal emelkedtek az árak áprilisban. A drákói drágulást ráadásul az átlagosnál alacsonyabb bérek vásárlóerejének január óta tapasztalható csökkenése kíséri. Ebben állna a kormány által beígért gazdasági fordulat?


A hírek szerint még a Fidesz-KDNP-kormány pénzügyi bennfenteseit is meglepő mértékben, 4,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak áprilisban. Minthogy az emberek már márciusban is 4,5 százalékos drágulással szembesültek, továbbá a nyugdíjasok fogyasztói kosarában áprilisban már 5,7 százalékos áremelkedés történt, kijelenthető: elszabadult az infláció Magyarországon.

A kormánynak azonban nem csodálkozni kellene az árak elszabadulásán (az MSZP tavaly ősz óta figyelmeztetett a veszélyre), hanem tenni ellene. Ha nincs az energiaszektorra, az áruházláncokra, valamint a telekommunikációs cégekre kivetett, ám a tények szerint az emberekre háruló különadó, vészesen emelkedő inflációról sem kellene beszélni.

Az emberek fizetőképességét ráadásul az igazságtalan adórendszer is negatívan érinti. A KSH adatai szerint az egykulcsos szja az alacsonyabb jövedelmű dolgozók fizetését átlagosan kétezer forinttal csökkentette.

Ebben állna a Fidesz-KDNP-kormány által beígért gazdasági fordulat? Vagy ez csak az előszele? Mert ha igen, akkor óriási vihar közeleg.