2011. szeptember 21. 16:35

Csökkenő bérek, növekvő árak

Az Orbán-kormány a személyijövedelemadó-változásokkal, így az adójóváírás megszüntetésével is éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit cselekednie kellene: tovább csökkenti az átlagos és az alacsony keresetűek jövedelmét, miközben az infláció a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik. Megbukott az kormány gazdaságpolitikája, a munkavállalók 82 százaléka szenvedett el idén reálbércsökkenést. Heves megyében bruttó 190, nettó 127 ezer forintot keresnek átlagosan a munkavállalók. Ez az összeg jócskán elmarad a fővárosi 270 ezres bruttó, és 175 ezres nettó keresetektől. Az árak pedig ugyanolyan mértékben nőnek.


Noha a Központi Statisztikai Hivatal még az említett bérekkel is az 5-6. helyre teszi megyénket, arról nem szól a felmérés, hogy a mindennapi megélhetéshez fontos alapélelmiszerek, az üzemanyag és az egyéb szolgáltatások mennyivel drágultak az utóbbi egy évben. A magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem átlagárai 5 százalékkal emelkedtek a tavalyi hasonló periódushoz viszonyítva. Ennél nagyobb arányban csak Törökországban és Finnországban drágult az élelmiszer, háztartási vegyi áru, valamint kozmetikum.

Ami szintén feketén-fehéren látszik, hogy Heves megyében jelenleg 1500 emberrel kevesebb dolgozik, mint tavaly ilyenkor.

Gyenge kezdés után erőteljes visszaesés a jellemző a kormány „munkahelyteremtő” törekvéseire Heves megyében, és országos szinten is.
Nem túl bíztató adat, hogy míg az ötnél több főt foglalkoztató vállalkozásoknál 36 ezerrel többen dolgoznak, addig a költségvetési szférában ugyanennyivel kevesebben. A nemzetgazdaság megfigyelt szervezeteinek körében a foglalkoztatottak létszáma gyakorlatilag ugyanannyi volt, mint tavaly.

A stagnáló és csökkenő tendencia folytatódik, hiszen a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, 1000 milliárd forintos megszorítással – amelyre az 500 milliárdos „eltőzsdézett” Mol-pakett és az igazságtalan SZJA- rendszer miatt van szükség. Az megemelkedő forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában.
A kormány - a szerinte a gazdaságélénkítéshez szükséges járulékcsökkentés helyett - többletbevételekhez akar jutni például a munkaadói egészségügyi járulék növelésével, ez újabb munkahelyek megszűnését idézheti elő, illetve a nem bejelentett foglalkoztatásra sarkallja a munkaadókat.

A FIDESZ továbberősíti önmeghazudtoló politikáját, amikor hagyja egekbe szökni az üzemanyagárakat. Mától ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára, így átlépve a 400 forintos rémálom határt két hét alatt 11-12 forinttal fizetünk többet egy liter üzemanyagért.

Hétfőn ismét egy légtörvényt fogadott el a Parlament: a Rogán-féle javaslat alapján az egyösszegű végtörlesztéssel mindazok élhetnek, akik bármilyen célra vettek fel devizahitelt, melynek fedezetét lakóingatlanon telepített jelzálog biztosította. Ez összesen több mint egymillió embert érint Magyarországon, ám még Matolcsy György számításai szerint is az egymillió devizahitelesnek csupán tíz százaléka fogja tudni igénybe venni a kedvezményes végtörlesztést.

Egyértelműen látszik, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája alatt kicsúszott a talaj, értelmetlen, összefüggéstelen, erővel átvitt, és csupán a lakosság töredékének érdekeit szolgáló törvényeket fogadnak el, melyek megvalósítása átgondolatlan, és újabb kormányzati pazarlást idéz elő, melynek árát továbbra is a lakosság fizeti meg. Kérdés, hogy miből?


Dr. Sós Tamás,
országgyűlési képviselő

Török Zsolt,
szóvivő