2011. március 11. 13:51

Csökkenő bérek, növekvő árak

A Fidesz-KDNP-kormánynak az elmúlt kilenc hónapban folytatott elhibázott és felelőtlen politikája eredményeként a legalacsonyabb jövedelmű, legkiszolgáltatottabb családok mára végképp kilátástalan helyzetbe kerültek.

A KSH legfrissebb adatai szerint ma jóval drágább az élet Magyarországon, mint egy éve. Az év első hónapjaiban az alapvető élelmiszerek ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Megnőtt a cukor, a liszt, a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs ára.

Nem rózsásabb a helyzet a rezsiköltségek terén sem: a vezetékes gáz ára 16,5 százalékkal, a távfűtésé 11,8 százalékkal nőtt, az üzemanyagok árának 16 és fél százalékos emelkedéséről nem is beszélve.

Tavaly nyár óta mintegy 40 százalékkal nőttek a devizahitelesek törlesztő részletei és jelentős drágulás tapasztalható a gyógyszerpiacon, a banki vagy a telekommunikációs szolgáltatásokban is.

Mindez jórészt a kormány felelőssége. A forint többszöri bedöntése, a benzinárak elszabadulása az emberekre háruló válságadók mind-mind megjelentek a fogyasztási cikkek, szolgáltatások áraiban.

Míg az árak nőttek, a bérek csökkentek. A kormány igazságtalan adórendszere miatt másfél millió dolgozó nettó jövedelme csökkent januártól. Az Orbán-csomag megszorító intézkedései szinte kivétel nélkül a legalacsonyabb jövedelmű, legkiszolgáltatottabb családokat sújtják.

Az MSZP figyelmezteti a kormányt: ha használni nem tud, legalább ne ártson! Fogadja el a szocialisták a Parlamentnek benyújtott, igazságos közteherviselést, felelős gazdaság- és társadalompolitikát segítő törvényjavaslatait.

Török Zsolt,
az MSZP szóvivője