Nol.hu/mszp.hu
2011. május 25. 20:47

Csökkenő Fidesz-előny

Tovább szűkült az olló a Fidesz és az MSZP támogatottsága között a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet májusi vizsgálata szerint.

A kutatók szerint az MSZP szavazótábora hónapról hónapra kis mértékben növekedetett, de amíg az előző hónapig ezzel párhuzamosan a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya az ellenzéki pártokhoz képest erősebben nőtt, addig áprilisban és májusban a bizonytalan vagy titkolózó szavazók aránya nem változott, szemben a szocialista párt támogatottságának növekedésével.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében az áprilisi 29 százalékról 26-ra, a szocialista párté pedig 12-ről 14 százalékra változott májusra, azaz kismértékű és ellentétes irányú elmozdulás történt az elmúlt egy hónapban.

A bizonytalanok és nem válaszolók aránya nem változott: áprilisban és májusban a választópolgárok egyaránt 44 százaléka tartozott ide. A pártválasztók körében történt változás megegyezik és halványan erősebb is, mint a teljes népesség körében tapasztalt elmozdulás: a Fidesz-KDNP támogatottsága az áprilisi 53-ról 48 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 22-ről 25 százalékra nőtt, így a két párt támogatottsága közti olló tovább szűkült.