2012. szeptember 24. 12:08

Csökkenő nyugdíjak, csökkenő bérek = csökkenő fogyasztás

Ha a hónapról hónapra élők pénze hónapról hónapra kevesebbet ér, akkor a fogyasztás és a kormány által várt elrugaszkodás esélye is hónapról hónapra csökken. A fogyasztás és a gazdaság növekedését az MSZP szerint befektetőbarát politikával, járulékcsökkentéssel és a többkulcsos adórendszer visszaállításával lehet elérni.

A növekedés beindulását a háztartási gépek elromlásától váró Fidesz-kormány figyelmébe: a kiskereskedelmi forgalom idén júliusban 2,6 százalékkal, az év első hét hónapjában 1,3 százalékkal csökkent 2011-hez képest – derül ki a legfrissebb statisztikából. A legnagyobb visszaesést az élelmiszerboltokban, a töltőállomásokon és műszakicikk-üzletekben mérte a KSH.

A munkanélküli-teremtés és az adóemelés kormánya a tévék és mosógépek elromlásától várja a fogyasztás beindulását akkor, amikor az átlagfizetésből élő embereknek az egykulcsos adórendszer havi 8-10 ezer forintot vesz ki a zsebükből, a fogyasztást terhelő adókulcs a legmagasabb Európában, a fizetések és nyugdíjak vásárlóereje hónapról hónapra csökken, a termékeket és szolgáltatásokat pedig a vásárlókra hárított különadók is drágítják.
 
A fogyasztás és a gazdaság növekedését az MSZP szerint befektetőbarát politikával, járulékcsökkentéssel és a többkulcsos adórendszer visszaállításával lehet elérni. Ehhez a romlott gazdaságpolitikája bűvöletében élő Fidesz-kormány cseréjére mindenképpen szükség lesz.

Kormos Kata,
szóvivő