eszon.hu | Belföld, Gazdaság | távhő
2012. november 24. 11:23

Csökkenthetné Miskolc a távhődíjat!

Az MSZP szerint hiába hivatkoznak arra, hogy a távhő hatósági áras lett, attól lefelé még el lehetne térni. Ha akarnának.

Ha Miskolc városvezetése komolyan gondolta volna korábbi ígéreteit, akkor csökkenthette volna, s most is csökkenthetné a távhő árát, annak ellenére, hogy az ma már hatósági áras. A Fidesz idén télen más módon is segíthetné a bajba jutott emberek fűtésköltségeinek csökkentését, azzal például, hogy a szénipari szerkezetátalakításra szánt úgynevezett szénfillérekből összegyűlt összeget, mintegy 10 milliárd forintot erre fordítaná, rászorultsági alapon. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, valamint dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP miskolci ügyvezető elnöke beszélt pénteken Miskolcon.
 

Gúr Nándor emlékeztetett: az előző, szocialista városvezetés kiemelt jelentőségűnek tekintette a gázfüggőség csökkentését, alternatív energiaforrások bevonását a rendszerbe. Ennek érdekében létesítette a nádasréti hulladéklerakó rekultiválásával a biogáz üzemet, ezért támogatta a diósgyőri biomassza fűtőművet és legnagyobb beruházásként ezért segítette elő a Mályi határában lévő geotermikus projektet. Természetesen mindezt azért tette, hogy csökkenjenek a távhőárak a városban.
 
Ezt a koncepciót a fideszes városvezetés is folytatta, mert az önkormányzat gazdasági programjába illesztette az önkormányzati cégek racionalizálását, így a közüzemi díjak csökkentését. Dr. Kriza Ákos a díjcsökkentési ígéretét már 2010. december 24-én bejelentette, azóta azt többször is megismételte.
 
A szocialista képviselő rámutatott, hogy a biogáz üzem és a diósgyőri biomassza fűtőmű már működik, a geotermikus forrást hamarosan bekapcsolják Miskolc fűtési rendszerébe. Ehhez képest nem csökkent a fűtési költségek ára, a polgármester az októberi és a novemberi közgyűlésen is azzal védekezett, azért, mert az hatósági áras lett, az árakat a minisztérium állapítja meg.
 
Csakhogy az a helyzet – mondta Gúr Nándor –, hogy a törvény lehetővé teszi a hatósági ártól való eltérést, abban az esetben, ha ez csökkentést jelent. Mint mondta, nincs más teendője tehát dr. Kriza Ákoséknak, minthogy élve a törvényi felhatalmazással, csökkentsék az árakat Miskolcon. Ha ezt nem teszik, s mellébeszélnek, minden városlakó számára nyilvánvaló válik: ez az ígéret is ugyanúgy hazugság, mint gyakorlatilag minden, amit a Fidesz az országról, a városról, a gazdasági helyzetről, a foglalkoztatásról állít.
 

Dr. Varga László arról beszélt, hogy az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Lakhatási Bizottsága tárgysorozatba vételre alkalmasnak találta az MSZP Összefogás a Fagyhalál Ellen Alapról, és a kihűlés által okozott halálesetek megelőzése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról címet viselő törvényjavaslatát. Ennek lényege, hogy a szénipari szerkezetátalakításra szánt úgynevezett szénfillérekből összegyűlt összeget, mintegy 10 milliárd forintot a bajba jutott, fűtésszámláikat fizetni nem tudó emberek támogatására fordítsa (a részletekről ide kattintva olvashat).
 
Ezeket a szénfilléreket minden fogyasztó az áramszámlával fizeti (kilowattóránként mintegy 20 fillért), de az alszámlára kerülő pénz felhasználásáról eddig még nem született döntés, mert az államnak ez ügyben vitája van az Európai Unióval. A vita ezen a télen már biztosan nem zárul le, így van egy 10 milliárd forintnyi tétel, amelyet erre a célra lehetne felhasználna anélkül, hogy máshonnan vonnának el forrásokat.
 
A képviselő emlékeztetett: még sohasem fordult elő, hogy egy szakbizottság, ahol 2/3-ad 1/3-ad arányban képviseltetik magukat a kormánypárti, illetve ellenzéki pártok, általános vitára alkalmasnak találjon egy szocialista indítványt. Ez most megtörtént, ám ahhoz, hogy valóban tárgyaljanak az indítványról, napirendre is kellene azt venni. Ez most hétfőn sürgősséggel nem sikerült, mert a kormánypárti oldal nem támogatta a szocialisták erre irányuló javaslatát. Éppen ezért arra kéri a Fidesz miskolci és megyei országgyűlési képviselőit, győzzék meg frakciójukat arról, hogy a szocialisták javaslata nagyon sok miskolci, borsodi embernek nyújthat segítséget, így minél hamarabb tárgyalják meg az előterjesztést.