mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 17. 11:29

Csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra!

Csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra!
Az MSZP követeli: csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra, minden más élelmiszerét pedig 18%-ra – közölte Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának szocialista elnöke pénteken, online sajtótájékoztatón.

Most már azt tapasztalják az emberek, hogy szinte hetente emelkednek a mindennapi megélhetéshez szükséges élelmiszerek árai, bizonyos társadalmi csoportok jövedelme pedig nem tart lépést az árak emelkedésével – mondta.

Drasztikusan nőtt a gyermekek szegénysége és a 65 éven felüli nőké egy év alatt a KSH adatai szerint is; utóbbiak közül sokan egy jövedelemből, alig 70-80 ezer forintból élnek havonta – emelte ki.

„Éppen ezért az MSZP követeli, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra kell csökkenteni és minden más élelmiszerét pedig 18%-ra” – mondta.

Hozzátette: azt tapasztalják, hogy a kormány „füle botját sem mozdítja”: nem akarja az inflációt letörni, és nem hoz olyan intézkedéseket sem, amelyek könnyítenének az emberek mindennapi gondjain.

A hétköznapi életet párhuzamosan nehezíti a magas infláció, a „borzasztóan rossz” forintárfolyam, az alapanyag-hiány és az alapanyagok drágulása, az infláció érzékelése és az inflációs várakozás – mondta.

Az utóbbi kettőt még talán veszélyesebbnek nevezte, mint magát az inflációt, „hiszen az emberek bekalkulálják, hogy emelkedni fognak az árak, következésképpen, mint egy önbeteljesítő folyamat, emelkedni is fognak”.

Nem véletlenül követeli az MSZP hónapok óta az élelmiszerek áfájának csökkentését, hiszen Magyarországon fizetik az emberek Európa legmagasabb áfáját – mutatott rá.

„Megismétlem: az MSZP követeli az alapvető élelmiszerek áfájának 5%-ra, és minden más élelmiszernek 18%-ra való csökkentését. Ez valóságos hétköznapi segítség lenne azoknak az embereknek, akik nagyon szűkölködnek, akik nehezen jönnek ki, és csak hónapról hónapra élnek” – mondta.

Kapcsolódó párttagok