Belföld, Gazdaság, Külföld | energiahiány
2013. május 21. 11:18

Csökkentsük Magyarország energiafüggőségét!

"Nagy terhet jelent számos európai fogyasztó számára, hogy 2010 óta az energiaárak átlagosan 38%-kal növekedtek, főleg az új tagállamokban. Ezért üdvözlöm, hogy az Európai Parlament külön figyelmet fordít a szerény jövedelműek fokozott támogatására. Ez a szociálisan érzékeny felfogás eltér a jelenlegi magyar kormány gyakorlatától, amely a gazdagoknak kedvez. Olyan energiahatékonyságot szolgáló tartós megoldások, befektetések kellenek, amelyek alacsonyan tartják a közüzemi számlákat. Ezt szolgálta hazámban a szocialista kormányok idején a 250 ezer családot segítő panelprogram." - mondta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja a megújuló energiával kapcsolatos európai parlamenti vitán.

"Sajnálatos, hogy Magyarországon 2010 óta nem nőtt érdemben a megújuló energiák részesedése, pedig a zöldgazdaság erősítése nemcsak munkahelyeket teremtene, hanem országunk energiafüggőségét is érdemben csökkentené. Egyre messzebb kerülünk attól, hogy a mostani nyolc százalék körüli megújuló részarányt 2020-ig a vállalt 13 százalékra bővítsük. Ezzel szemben a válság ellenére az uniós tagállamokban és a környező országokban a zöldenergia-beruházások dinamikusan nőnek." - emelte ki a szocialista politikus.

Tabajdi Csaba hozzátette: "Mint a fenntartható mezőgazdaságról és a biogázról szóló jelentés készítője tudom, hogy ma a megújuló energiaforrások terjedésének legfőbb gátja, hogy drágák a technológiák. Kulcsfontosságú ezért a kutatás-fejlesztés európai ösztönzése, többek között a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet bevonásával. Előrevivő a jelentésnek az a javaslata is, hogy az Unió támogassa a megújuló energiatermelésre alakult helyi szövetkezeteket. Ez nagymértékben ösztönözni fogja a helyi kezdeményezéseket az összefogásra."

Háttér:

A Magyar soros elnökség ideje alatt kiadott "Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve 2010-2020" című dokumentum tanúbizonysága szerint, a magyarországi összes megújuló energia felhasználás 2010-ről 2011-re nem hogy nem nőtt, de 0.1%-al csökkent, 7.4%-ról 7.3%-ra.