mszp.hu | Belföld
2020. november 07. 12:24

Csúcson a járvány, azonnali biztonságot a szociális dolgozóknak!

Csúcson a járvány, azonnali biztonságot a szociális dolgozóknak!
A szociális szférában dolgozók megvédése nélkül nem lehet megvédeni a magyar társadalmat sem.

A katasztrófa elkerüléséért nem halogathatók tovább az MSZP által követelt védelmi intézkedések – erről tartott szombaton online sajtótájékoztatót Korózs Lajos, a Parlament Népjóléti bizottságának szocialista elnöke.

Három pontban sürgeti a szociális szféra védelmét a Magyar Szocialista Párt.

„Az MSZP szociáldemokrata pártként már többször követelte, hogy az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan a szociális ágazatban dolgozók is kapjanak egyszeri 500.000 forint juttatást. Ez a közel 90.000 dolgozó emberfeletti munkát végez: az életüket és az egészségüket kockáztatják embertársainkért” – emlékeztetett Korózs Lajos az MSZP első pontjára. „Ha van Semjén vadászati kiállítására 52 milliárd forint, akkor legyen 45 milliárd forint a szociális ágazatra is!” – követelte.

Elmondta, a juttatást minden bentlakásos idősotthonban dolgozónak, minden egyes, az idősek nappali ellátásában dolgozónak és minden egyes házi segítségnyújtásban dolgozónak egyaránt kérik. „Ők azok, akik leginkább ki vannak téve a járványnak! Minden percben emberekkel dolgoznak, és nem egy intézményben, hanem egy településen belül több helyre is mennek segíteni az embereknek. Követeljük a gyermekvédelmi-, gyermekjóléti- és a hajléktalan-ellátásban dolgozóknak, a fogyatékossággal élőkkel foglalkozóknak, a szenvedély- és pszichiátriai betegekkel foglalkozóknak, de ezen túlmenően a műszakiaknak, a gépkocsivezetőknek és a takarítóknak is” – hangsúlyozta Korózs.

Kiemelte, a másik ügy a védőfelszerelések ügye, amit nem biztosítanak kellő mennyiségben és minőségben, ezért pártja szerint minden egyes intézményt és minden dolgozót egyéni védőfelszereléssel kell ellátni, legyen szó maszkról, kesztyűről, védőruháról, vagy megfelelő mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszerről.

Harmadik pontként a szocialista képviselő a 100%-os táppénzt említette. „Mi történik akkor, ha egy dolgozó megfertőződött? Ahogy Tóth Bertalan, a párt társelnöke a Parlamentben elmondta, megismétlem: minden egyes dolgozónak 100%-os táppénzt kérünk legalább a jövő év április 30-ig”.

„Orbán elmondta, mit vár a magyar néptől, a magyar társadalomtól, és mit vár az egészségügyben, a szociális ágazatban, az oktatásban dolgozóktól. Most mi szeretnék kérni ettől a kormánytól:

  • Kérünk a szociális ágazatban dolgozóknak 500.000 forintot!
     
  • Kérünk megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszerelést!
     
  • Kérünk 100%-os táppénzt legalább a jövő év április 30-ig”!

– foglalta össze a szocialista párt követeléseit Korózs Lajos.

Kapcsolódó párttagok