2012. június 01. 15:35

Czomba Sándor sajnálatos lebetegedése

Sajnos úgy tűnik, Matolcsy György után Czomba Sándort is megfertőzte a közgazdaságtudományban unortodoxiaként ismert, a magyar gazdaságot az elmúlt két évben végletesen legyengítő kór.

A foglalkoztatásért felelős államtitkár realitásérzékének totális elvesztéséről tanúskodik, hogy a munkanélküliséggel egyébként is hatványozottan sújtott pályakezdőknek a minimálbérnél is alacsonyabb (!) jövedelemplafont vezetne be. Ezek szerint a kormány a leghátrányosabb helyzetű térségekben élők számára az új Munka törvénykönyve által lehetővé tett regionális minimálbért a fiatal munkavállalókra is kiterjesztené.

A pályakezdő minimálbér 100 százalékról 80-ra történő leszázalékolásával a kormány újabb lépést tesz a 47 ezer forintos ”meghalhatási” küszöb felé. Ahelyett, hogy egy egészséges gazdaságpolitikával megteremtené a lehetőségét a hátrányos helyzetű és fiatal munkavállalók állami támogatásának.

Ha az élőmunkára rakódó terhek csökkentése az elmúlt két év katasztrofális kormányzása után a következő két évben már szóba sem kerülhet, ha a pozitív diszkrimináció e kormánynak hiányzik is a szótárából, legalább az egyenlő esélyek felszámolásával ne törjön pálcát a fiatalok felett!

Mert a törött pálcának is két vége van. Az egyik a fekete- és szürkegazdaságba, a másik – mint azt a fiatalok elvándorlásáról szóló statisztikák jelzik – az unortodoxiától mentes külföldre vezet.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke