mszp.hu | Belföld | Czunyiné Bertalan Judit
2015. július 27. 14:44

Czunyiné Bertalan Judit elismerte: megbukott a Fidesz oktatáspolitikája

Az Orbán-kormány ötödik éve teszi tönkre a központosítás jegyében a magyar iskolarendszert. Az Indexnek adott interjújában Czunyiné Bertalan Judit oktatási államtitkár a hibák elismerése nélkül hosszan beszélt arról, hogy a Fidesz iskolarendszere megbukott. Pontosan ennek veszélyeire hívta fel a figyelmet az MSZP - még a központosítás bevezetése előtt.

Mára teljesen csődöt mondott, sőt, élen jár az iskolák és tanárok ellehetetlenítésében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A kormánynak olyan durva bürokráciát sikerült alkotnia, hogy a tanároknak fizetős felkészítő kurzusokat hirdetnek ahhoz, hogy meg tudjanak felelni az Oktatási Hivatal teljesítményüket firtató kérdéseire. Ezen a besoroláson múlik majd, mennyi pénzt vihetnek haza. Mindeközben a fizetések sem érkeznek időben. Emellett tízmilliárdos hiányt halmoztak fel; a kréta, papír, villanykörte pedig hiányzik az iskolákból.

Az Orbán-kormány majd két évtizedet dobott ki a kukába. Egy normális kormánynak éppen azzal kellene foglalkoznia, hogyan fejleszti úgy tovább az iskolarendszert, hogy a gyermekek nem funkcionálisan analfabétán hagyják el az iskolapadot, ahol az írás, olvasás számolás magabiztos elsajátításán túl, képesek a digitális analfabetizmust is elkerülni és megtanulják a programozás alapjait.

Ilyen helyzetben a kormány vezetői faarccal nyilatkozgatnak a közoktatás továbbfejlesztéséről, készségfejlesztésről, az általános iskola átalakításáról. Gondolom, majd azt is megpróbálják eljátszani, hogy az MSZP javaslatáról beszélnek.

Legyen világos:

  •     amíg központosítás van,
  •     amíg uniformizál és nem fogadja el, hogy a gyermekek sokfélék,
  •     ameddig nincs kréta,
  •     amíg nincs időben fizetés,
  •     amíg előbb van féléves bizonyítvány, mint tankönyv,
  •     ameddig az a Nemzeti Alaptanterv, ami,
  •     ameddig 16 év a tankötelezettség,
  •     ameddig romokban a szakképzés,

addig nincs értelme arra figyelni, milyen reformokat tervez a kormánypárt az oktatásban.

Az okozott rombolás látszik, a kormány oktatáspolitikája megbukott. A kormány egy dolgot tehet: befejezi saját ötleteinek erőltetését és bocsánatot kér az okozott károkért a gyerekektől, a szüleiktől és a tanáraiktól. A magyar iskolarendszert pedig azokkal kell újraépíteni, akik jó minőségű, gyerekbarát iskolákat szeretnének nyomorgó és megfélemlített emberek helyett.
 
Az MSZP ebben partner lesz: a baloldal a szakma, a tanárok, a szülők és a diákok képviselőivel közösen alkotja újra a magyar iskolarendszert, felszámolva az örökös forráshiányt, a tanárok és diákok túlterhelését, a politikai utasítások rendszerét és a szegényebb diákok kiszorítását az oktatásból.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke