2012. július 03. 15:16

Dán elnökség: kis lépés a magyar kohéziós pénzek érdekében

"Megengedhetetlen, hogy csökkentsék a kohéziós országoknak felzárkóztatási célokra járó összegeket. Elfogadhatatlan az is, hogy egy tagállam, mint pl. Magyarország, kohéziós támogatásainak akár 20-30%-át elveszítse! Ez a csonkítás további nehezen kiheverheto sokkot jelentene az egyébként is nehéz helyzetben lévo magyar gazdaság számára." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetoje az EU Tanácsa dán elnökségének értékelésérol szóló európai parlamenti vita kapcsán. "Ezért a támogatások GDP-hez viszonyított felso szintje mellett, a korábbi támogatásokhoz mérten egy alsó szintet is meg kellene határozni, amelynél kevesebb forráshoz egy tagállam sem juthat. A dán elnökség ezt a többéves költségvetésrol szóló tárgyalási dobozban csak részben tette meg." – hangsúlyozta Tabajdi.

"A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott új tagállamok, köztük Magyarország, eddig nem voltak képesek érdemben csökkenteni lemaradásukat az EU fejlettebb országaihoz képest. A gazdasági válság pedig azzal fenyeget, hogy ez tartósan így is marad. Közösségi forrásokból támogatott befektetések ellensúlyozhatnák a mostani szigorú uniós költségvetési politikát.Az emberek a megszorításokért számos tagállamban, így Magyarországon is az Uniót teszik felelossé. Egy új kohéziós politika vissza tudná állítani az Unió iránti bizalmat, ha érdemben képes lenne ösztönözni a gazdasági növekedést, ha képes lenne új munkahelyeket teremteni" - fejtette ki Tabajdi.  "Üdvözlöm, hogy az elnökség megnyitotta az utat az elott, hogy a tagállamok számára létrejöjjön egyfajta biztonsági háló. Ez azonban nem elég. A sajátos magyar bajokra sajátos megoldást kell találnunk - ezért is lett volna jó, ha az elnökség formálisan is regisztrálta volna Magyarország problémáját. A ciprusi elnökségtol elvárom, hogy ezt figyelembe vegye a Parlamenttel folytatott tárgyalások során!" - hangsúlyozta a szocialista képviselo.

Tabajdi hozzátette: amennyiben azonban Orbán-kormány nem javít azonnal a források felhasználásának gyorsaságán, azzal nemcsak a mostani lehetséges pályázókat fosztja meg a pénztol, hanem tálcán kínál fel érveket a Kohéziós Politika, a felzárkóztatási célú támogatások ellenfelei számára. "Látható, hogy Magyarország számára már most is rendkívül negatív irányba halad a támogatási politikák jövojérol szóló vita. Az Orbán-kormány politikája, nacionalista gogje rendkívüli mértékben lerontotta Magyarország nemzetközi megítélését, érdekérvényesíto képességét. A korrekció tehát már most is nehéz. Ha azonban a kormány nem javít jelentosen a források felhasználásán, szinte kizárt, hogy Magyarország meg tudja védeni kohéziós támogatásait a következo hét éves idoszakban. A szocialista kormányok által kialkudott hét bo esztendo után jöhet a Fidesz hét szuk esztendeje! Csak remélni lehet, hogy a Fidesz végre felismeri: a következo másfél évben a pályázatok feltételeit végre nem a Fidesz-közeli oligarchák, hanem a gyorsan megindítható, megvalósítható, munkahelyeket teremto projektek igényeire kellene szabni." - figyelmeztetett a képviselo.