Dancsó József alkalmatlan, mondjon le!

Az MSZP képviselői több alkalommal figyelmeztették már a várost vezető fideszes testületi többséget és személy szerint Dancsó József polgármestert, hogy egy-egy ügy kapcsán hibát követnek el, ne tegyék.

Ilyen volt, amikor a szocialista képviselők a kórház adósságának mértékét kérdezték, de erre nyílt ülésen, úgy, hogy az emberek is tudhassák, Dancsó József sorozatosan nem válaszolt. Végül kiderült, hogy az adósság óriási, és önkormányzati biztost kellett kinevezni. Jobb lett volna, ha a legelső alkalommal komolyan veszik a szocialisták figyelmeztetését, nem került volna a kórház ekkora bajba. Ugyanígy figyelmeztettek arra is, hogy Kalmár Mihály alkalmatlan a kórház vezetésére, nem foglalkoztak vele, ennek ellenére kinevezték. Most pedig, amikor újra pályázott, már ők sem támogatták. Nem lett volna jobb akkor megfogadni a szocialista véleményt már a legelső alkalommal?

A szocialisták megmondták azt is, hogy komoly problémákat fog okozni a kórház szemészeti osztálya megszüntetése. Nem, mondta erre Dancsó József, nem lesz semmi probléma. Majd, amikor egyre másra kerülnek napvilágra a borzasztó esetek, amikor Gyulára és Szegedre küldik a szemsérült betegeket, már nem tud mit mondani.

Az egészségügy témáját érinti az alábbi, legújabb eset is, ahol a szocialisták szintén előre figyelmeztették Dancsó Józsefet és a fideszes testületi többséget, és az élet megint bebizonyította, hogy nekik volt igazuk.

Idén tavasszal került a képviselő-testület elé az egyik háziorvosi körzet betöltésére érkezett pályázat elbírálása. Egy szentesi jelentkező volt, akit a fideszes többség − ahelyett, hogy új pályázatot írt volna ki − megszavazott, így elnyerte a praxist. A szocialista képviselők mind a bizottsági ülésen, mind a testületi ülésen ennél a napirendnél tartózkodtak. Komoly fenntartásaik voltak ugyanis a pályázót illetően, és utólag kiderült, nekik volt igazuk. Az orvost ezen a héten halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt három év fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság.

Az első fokú, nem jogerős ítéletet ismertető sajtóhírek szerint 2008-ban azon a 31 éves nőn, akinek a fogadott orvosa volt, egy műtétet hajtott végre, aminek következményeként a beteg később meghalt. Felróják neki, hogy az orvos igazán a méhfal átfúrása után követte el a hibát, nem tett meg mindent az életveszély elhárításáért.

Egy politikai szervezetnek nem tiszte, hogy orvosi-etikai ügyekbe beavatkozzon. De az igen, hogy egy bírósági ítéletet követően, különösen, ha az ilyen súlyú, elmondja a véleményét. Olyan orvos nem kerülhet orosházi betegek közelébe, akit a tévé Kékfény című műsorában a vádlottak padján ülve mutogatnak, és akire a bíróság − még ha nem jogerősen is − ilyen súlyos vádakat ró fel és tényeket állapít meg.

Egy politikai szervezetnek dolga az is, hogy emlékeztesse a város fideszes vezetőit, hogy a háziorvosi körzet pályázata előterjesztésénél és bírálatánál súlyos hibákat vétettek.

1. Az előterjesztésben sehol sem szerepelt, hogy a nevezett orvos ellen bírósági eljárás folyik, ezt a tényt hivatalból sem a bizottsági ülésen, sem a testületi ülésen nem tárták a képviselők elé.

2. Az orvos ellen folyó eljárásra az MSZP frakcióvezetője a testületi ülésen kérdezett rá. Az orvos − miután megköszönte a kérdést −, válaszában elmondta: „Jelenleg is folyamatban van ellenem egy per, ennek várhatóan néhány év múlva lesz csak vége, és ez nem befolyásolja a pályázatomat.” A Fidesz jelen lévő képviselői − a polgármester kivételével − semmit sem reagáltak, az előterjesztést vita nélkül megszavazták.

3. Dancsó József viszont mintegy „irányadóan” a Fidesz-frakció felé, hozzászólt, és megvédte az orvost. Hogy miért tette, milyen hátsó szándékok vezették, talán sose fogjuk megtudni. Most a bírósági ítéletet követően elszámolhat a lelkiismeretével, már amennyi maradt még neki. Ezt mondta: „Erről beszéltünk szakorvos úrral, valóban van egy per ellene, amelyben első fokú döntés sem született még, a tájékoztatása szerint ez három évvel ezelőtt indult. Ez a szakma különösen ki van téve a perek lehetőségének, tudjuk jól, hogy az orvosi perek jelentős része ebben a szakmában − szülészet-nőgyógyász − történik, zajlik. A háziorvosság, a háziorvoskodás nyilván e tekintetben más jellegű tevékenység, és nyilván e vonatkozásban a kettő nem kapcsolódik össze.”


Már hogyne kapcsolódna össze! Milyen „más jellegű tevékenység”? Az is gyógyítás, meg ez is! A bíróság egyébként pedig szándékos (!) veszélyeztetést állapított meg!

Ebből a megnyilatkozásából is látszik, és sokadik alkalommal jelentjük ki, hogy Dancsó József alkalmatlan a város vezetésére, és a legjobb lenne, ha lemondana. Éppen elég kárt okozott eddig is, kérjük, ne folytassa!

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége