mszp.hu
2015. április 27. 11:45

Dancsó József nem díszpolgár

Az MSZP Orosházi Szervezete tiltakozik az ellen, hogy Dancsó József díszpolgári címet kapott. A cím adományozása mögött nem áll városunk közösségének legitimáló egyetértése, a Fidesz érdemtelenül kitüntette saját bukott emberét.

Orosháza díszpolgára az lehet, aki a városért kiemelkedően dolgozott és munkásságával hozzájárult a város hírnevének gyarapításához. Dancsó József nem ilyen.

Polgármesteri ténykedését rossz döntések sora jellemezte, még a mandátuma lejárta előtt megbukott, ki sem töltötte a négy éves megbízatását. Ingatlanadót vezetett be: magánszemélyek kommunális adója ingatlanonként 18 és 24 ezer forint. Több körzet lakóit embertelenül hosszú körjáratra kényszerítette: drasztikusan csökkentette a helyi buszjáratok számát. Orosházát nem fejlesztette, hanem visszafejlesztette, több megnyert uniós támogatásról is lemondott, például a 750 milliós fürdőfejlesztési támogatásról is, ezért nincs Orosházán fedett uszoda. Több milliárdos orosházi vagyont kótyavetyélt el, amikor indokolatlanul idegen tulajdonba adott iskolaépületeket, földeket, gépeket. Hozzájárult, hogy Orosháza első díszpolgára, Kossuth Lajos nevét eltávolítsák a közoktatási intézmény elnevezéséből, a szobrát pedig elrakatta a főtérről. Megszüntette az Eötvös iskolában a gimnáziumi képzést, a Táncsicsban pedig a kisgimnáziumot. Támogatta a Kórházban a Szemészeti osztály és a Véradó bezárását. Gyanús ügybe keveredett a fürdő 1%-a eladásával, ami miatt a rendőrség jelenleg is nyomozást folytat.

város hírnevének súlyos kárt okozott azzal, hogy az erkölcsileg megbukott és megszégyenült fideszes képviselő-lelkészt nem szólította fel lemondásra, hanem mindenáron igyekezett eltussolni az ügyet. Egy ország nevetett „szakmai” okfejtésén, amikor a Parlamentben azzal próbálta meg védeni az Orbán-Matolcsy-féle „unortodox” ámokfutást, hogy „a gazdasági növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív”.

Dancsó Józsefet még a Fideszen belül sem tartották méltónak arra, hogy egyéni képviselői munkáját folytathassa, helyére Pusztaottlakáról választottak utódot. Országgyűlési képviselői mandátumát nem töltötte ki, arról is lemondott, hogy aztán pártja gyorsan egy budapesti zsíros állásba menekítse. Az MSZP önkormányzati képviselői tiltakozásul e testületi döntésben nem vettek részt, hiszen a Fidesz most nyíltan szembement azzal a közmegegyezéssel, hogy a városi díszpolgári címet köztiszteletben álló személynek adományozzák. Eddig egy ilyen nem köztiszteletben álló személy volt a sorban, akinek díszpolgári címét 2010-ben ‒ Dancsó József támogatásával ‒ a Fidesz adta vissza: Gömbös Gyula.

A nem köztiszteletben álló díszpolgári címben részesültek sora Orosházán Dancsó Józseffel együtt immár kettőre emelkedett.

MSZP Orosházi Szervezete