2011. december 08. 09:08

Dancsó úr, ne hazudozzon tovább!

Az MSZP Orosházi Szervezete évek óta megdöbbenéssel figyeli Dancsó József és a helyi Fidesz iskolaromboló tevékenységét. Teljesen indokolatlanul és az orosházi emberek érdekével szembemenve döntöttek korábban a Mezgé és az Ügyviteli iskola vagyonának átadásáról, az iskoláink jeleseinek a nevét a sárba tiporták (Kossuth nevét még a Mezgé faláról is leverték), előbb összevonták, majd újra szétszedték az intézményeinket, hogy egy óvodát és két általános iskolát is egyházi kézbe adhassanak. A parlament előtt lévő közoktatási törvénnyel pedig most az utolsó tőrdöfést is megejtenék az önkormányzati oktatási rendszerünk szívébe.

A jelenleg Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont névvel működő iskola foglalja magába a korábbi gimnáziumot és szakközépiskolát, a Czina Sándor, a Vörösmarty és a Rákóczitelepi iskolákat, azaz mindazt, ami Dancsó József rombolása után még megmaradt önkormányzati fenntartásban. Hónapok óta tudni róla, hogy a Parlamentben a Fidesz olyan javaslattal kíván élni, amely szerint minden önkormányzati iskola fenntartását az állam venné át. Mi, orosházi szocialisták, ez ellen határozottan tiltakozunk! Ez azt jelentené – csak hogy mindenki számára világos legyen –, hogy egyetlen általános és középiskola sem maradna orosházi önkormányzati fenntartásban!

Néhány napja Dancsó József is úgy nyilatkozott, hogy január elsejét követően Orosháza mindenképpen szeretné visszaszerződni az intézményeit, és bízik benne, hogy megtalálják a visszaszerződés módját, ehhez azonban meg kell születnie a megfelelő jogszabályoknak. Adódik persze a kérdés: akkor miért kell egyáltalán odaadni?

A most megjelent sajtóhíradások szerint viszont a készülő közoktatási törvény a „visszaszerződést” csupán üzemeltetői és nem fenntartói minőségben engedélyezné. A két szó között pedig jelentős különbség van. A fenntartás biztosítja a tényeges beleszólási lehetőséget az iskola dolgaiba (pedagógiai programba, igazgató kinevezésébe stb.). Az üzemeltetés mindössze azt jelentené, hogy meghatározhatjuk, hogy hány fokra legyen beállítva a fűtés az iskolában, hogy kifestessünk-e egy lelakott tantermet, vagy melyik tanterembe tegyünk új virágokat, és esetleg azokat milyen időközönként locsoljuk meg. Semmi többet! A tényleges beleszólási jogot biztosító fenntartói jog – minden „visszaszerződés” ellenére – az államnál maradna.

Dancsó úr, ne hazudozzon tovább!

Az MSZP Orosházi Szervezete és minden Orosházi nevében felszólítjuk, hogy eszébe ne jusson olyan törvényt megszavazni a Parlamentben, amely még a maradék iskoláinkat is elveszi tőlünk! Az orosházi önkormányzati iskolák maradjanak önkormányzatiak! Figyelni fogjuk, hogy ennél a törvénynél hogyan szavaz, de figyelni fogják Önt az Orosháziak is! És higgye el, Dancsó úr, hogy a legközelebbi alkalommal ők fognak majd szavazni Önről: a semmit érő és gyalázatos munkájáról!
 

Füvesi Sándor,
önkormányzati képviselő,
az MSZP Orosházi Szervezete elnökségi tagja