De hol a megoldás?

Kerekasztal-konzultációt kezdeményez Navracsics Tibor a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. A devizahitelesek megmentésére kitalált újabb ötlet egy újabb időhúzó pótcselekvés az Orbán-kormánytól.

Három és fél év telt el azóta, hogy a forint árfolyama az egekig emelkedett, és vele a devizahitelek törlesztő részletei is fizethetetlenné váltak. A baj okozója, az Orbán-kormány, csak a jómódú adósokon segített a végtörlesztéssel, az adósságcsapda bezárása helyett résnyi menekvést nyitott az árfolyamgát révén. A megoldást csak ígérgette, rózsadombi árakon máig üresen álló adósparkot épített Ócsán. Ultimátumot adott a bankoknak. Várt, újra megnyitotta az árfolyamgátat, s most megint vár. És persze ígéri, hogy lesz megoldás.

De hol a megoldás?

A probléma nem a hitelekkel, hanem a forint árfolyamával van. Az Orbán-kormánynak nem a bíróságokra kellene várnia, hanem a gazdaságot kellene rendbe tennie. Amíg nem lesz kiszámítható gazdaságpolitika Magyarországon, addig nem normalizálódik a forint árfolyama, és kifizethető törlesztőrészletek sem lesznek.

Az akut probléma megoldása, a 150 ezer bajban lévő család megsegítése nem fog menni az érintettek bevonása nélkül, erre három és fél év után az Orbán-kormány is kezd rájönni. Az MSZP amellett, hogy már két éve a most tervezett kerekasztal létrehozását javasolja, konkrét devizahiteles mentőcsomagot is benyújtott a Parlamentnek.

Simon Gábor,
a fogyasztóvédelmi bizottság elnöke
az MSZP elnökhelyettese