De vajon miből?

A Honvédelmi Minisztériumban tegnap négypárti egyeztetést tartottak a Magyar Honvédség repülőgép- és helikopter beszerzéséről. Konszenzus alakult ki abban, hogy a Honvédség forgószárnyas és merevszárnyas repülési képességét meg kell őrizni és hosszútávon is biztosítani, hisz ez az ország érdeke, nemzeti ügy. Hende Csaba szerint ez azt mutatja, hogy a honvédelmet pártok felett álló, össznemzeti ügynek tekintik a Parlamentben.

Igen, mi úgy gondoljuk, a honvédelem valóban nemzeti ügy. Ha a kormány is őszintén így gondolná, akkor ezen kívül számtalan, strukturális, stratégiai változtatásokat, missziós kérdéseket érintő ügyben lehetne és kellene egyeztetni az ellenzéki pártokkal.

Semmi nem indokolja azt a fejlesztéssel kapcsolatos késlekedést, amit az Orbán-rezsim fennállása óta tapasztalhatunk. Azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy miből valósítják meg a következő kormányok ezt a fejlesztést, ami 100 milliárdos nagyságrendet tenne ki. Hiszen ebben a kormányzati ciklusban a Honvédség eddigi költségvetésének közel 1/3-át vették el. Ez körülbelül az az összeg, amiből a most beharangozott fejlesztést meg lehetne valósítani. Látszik, hogy a kormány újabb és újabb megszorításai mindig a Honvédségen csattannak aránytalanul nagyot. Legutóbb a Varga-csomag zárolt több mint 4 milliárd forintot a védelmi költségvetésből. Ezek a tettek inkább azt mutatják, hogy a Honvédség a kormány mostohagyermeke, mint hogy nemzeti ügynek tekintenék.

Elvárjuk, hogy az Orbán-kormány teremtse meg a Honvédség legalább elégséges szintű működésének és a beígért fejlesztéseknek a költségvetési feltételeit. Elvárjuk, hogy kezdjék tényleges nemzeti ügyként kezelni a honvédelmet!

Iváncsik Imre,
a Honvédelmi bizottság alelnöke

Demeter Márta,
elnökségi tag