Debrecen kérje iskolái fenntartását!

Debrecen kérje iskolái fenntartását!
Madarasi István az MSZP Debrecen városi önkormányzati képviselőjének előterjesztése a város május 26-án esedékes közgyűlésének 34. napirendi pontjaként szerepel. Az előterjesztés arról szól, hogy a közgyűlés nyilvánítsa ki, hogy kéri iskoláinak fenntartói jogát.

Az előterjesztést keddi ülésén megvitatta az Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság, ahol meghallgatták az előterjesztő képviselőt, és magával vitt oktatási szakemberét, Pallás György volt iskolaigazgatót is. A bizottsági ülésen igen élénk, éles vita folyt.

Madarasi István az előterjesztésről elmondta, hogy a város a múltban is képes volt oktatási intézményei költségvetésének biztosítására a csökkenő normatíva mellett is. A fenntartás költségeit jelenleg a Debreceni Intézményműködtető Központ költségvetése biztosítja. Hangsúlyozta, hogy a saját fenntartás kifejezné a városhoz kötődő gazdasági vállalkozások érdekeit is, hiszen közvetlenül lehetne irányítani a munkaerő utánpótlás színvonalát. Kérte a bizottság tagjait, hogy ne pártállásuk, hanem szakmai lelkiismeretük alapján döntsenek az előterjesztés támogatásáról.

Pallás György kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a város oktatási érdekeit csak saját fenntartással érvényesítheti igazán. Ez eltér a központi homogenizáló törekvésektől, hiszen az iskolaváros oktatási színvonala magasan az országos átlag felett van, célszerű lenne ezt megőrizni. Debrecenben nincsenek autó összeszerelési futószalagok, a fenntartás átvétele szakképző iskolákat is érinthetne. A szeptembertől bevezetésre kerülő szakképző tantervek lecsökkentik a közismereti és a természettudományi tárgyak óraszámait, de a helyi tantervekbe a város érdekei alapján bekerülhetnek hiányzó óraszám- és tananyagtartalmak. Így nem korlátozódna lényegében a gimnáziumokra az érettségi vizsga, a továbbtanulás széles lehetősége.

Mindketten hangsúlyozták, hogy az előterjesztés csak a szándéknyilatkozat megtételéről, annak kormányzathoz eljuttatásáról szól, tehát a szakmai kérdésekről, az átvételre kért általános és középiskolák konkrét listájáról nem kell most döntést hozni.

Ennek ellenére a hosszú vitában többnyire nem a város érdekei, hanem szűk szakmai és egyéni érdekek kaptak hangsúlyt. A Szakképzési Centrum főigazgatója, egy szakközépiskola biológia és kémia emelt szintű érettségijének hiányát emlegette, miközben nyilvánvalóan sértőnek érezhette, hogy többmilliárdos költségvetésű birodalmát esetleg szűkíthetik. Korábban a Dienes Szakközépiskola egyházi átadásához a város érdekei alapján nagyvonalúan hozzájárult. A bizottság elnöke pedig az Oktatási Kerekasztalt emlegette, amelynek javaslatai szerinte az oktatás minden lényeges gondját megoldják. Ezen érvek után a bizottság 3 igen, 4 nem és 3 tartózkodással szavazott, amellyel elutasították az előterjesztés támogatását.

A döntés jól szemlélteti, hogy egyes kormánypárti képviselők képtelenek pártérdekeiken felülemelkedni, s pártszempontokhoz keresnek szakmainak látszó érveket a város érdekeinek érvényesítése helyett. Formailag ugyan meghallgatják az ezúttal szinte egységes ellenzéki véleményeket, de nem képesek azt figyelembe is venni. Valódi ellenérveik nincsenek, mégis a kormánycélokat, nem pedig a város érdekeit képviselik.

Emlékezetes, hogy 7 évvel ezelőtt Kósa Lajos, Debrecen korábbi polgármestere, 12 pontos követelése között a 6. így hangzott:”Minden településnek joga van az iskoláihoz!” Ezt akkor szurkolótábora ujjongva ünnepelte, ma párttársai simán leszavazzák a hasonló javaslatot. Emlegethetik a kerekasztalt vagy a centrumot, de egyszer szembe kell nézniük a választók ítéletével és saját lelkiismeretükkel!

Debrecen, 2016. május 25.
Huszka Imre, az MSZP HB megyei elnöke


Kapcsolódó galéria: Debrecen kérje iskolái fenntartását!

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »