mszp.hu
2016. november 03. 15:07

Debrecen: nincs javulás az oktatásügyben!

Debrecen: nincs javulás az oktatásügyben!
Mindössze két hónap választja el Debrecen önkormányzatát attól, hogy végképp elveszítse minden megmaradt ellenőrzési, döntési jogkörét iskolái működtetésében. A szakképzés kontrollját a „Centrum” révén már évekkel korábban elvesztette; január elsejétől pedig a maradék mintegy félszáz általános iskola és gimnázium működtetése kerül át a KLIK-hez. Ahhoz a szervezethez, amelyik éppen a tegnapi Halottak Napján kért körlevélben négynapos határidővel Nemzeti Alaptanterv változtatási javaslatokat az őszi szünetben nyilván unatkozó pedagógusoktól!

A város polgármesteri vezetését és fideszes többségét nem izgatja különösebben a hagyományosan színvonalas közoktatás és szakképzés leromlásának veszélye, hiszen simán leszavazta a saját iskolafenntartás szándékának kinyilvánítását; mintegy deklarálva, hogy a kormányzat jobban tudja képviselni Debrecen saját érdekeit, mint a város maga. Láthatóan nem izgatja az sem, hogy a közel százmilliós forráselvonás, bevételcsökkenés mellett az Intézményműködtető Központ (DIM) mintegy 350-390 dolgozója érintett az átadásban, s teljes átvételükről, továbbfoglalkoztatásáról semmi biztosat nem tudunk! Mi lesz a sorsuk? Tárgyalt-e erről a polgármesteri vezetés? Van-e ennek bármilyen eredménye?

Az viszont már bebizonyosodott, hogy a centrumosított szakképzés nem felel meg Debrecen város munkaerő-piaci igényeinek! Hiszen hiába az ezres léptékű új munkahelyek fejlesztésének ígérete, ha megfelelő szakképzettségek híján nem tudják azokat betölteni! A város büszkesége, a National Instruments százszámra venne fel mérnököt, informatikust, de sok debreceni vállalkozás is hiába keres hegesztőt, asztalost, lakatost, gépkezelőt. Az egyre nyomasztóbb munkaerőhiányt a felnőttképzés rendszerén keresztül sincs hajlandóság csökkenteni: úgy tűnik, a város is átveszi a központosított célt, hogy a közfoglalkoztatottakat legfeljebb olyan betanított munkára képezzék át, amelynek nincs valós piaci igénye. Nincs városi válasz arra a központi törekvésre sem, hogy a magasabb debreceni kvalifikációs igénnyel szemben csökkenjen a közismereti, természettudományos tárgyak aránya! Nem válaszol egy olyan iskolaváros, amelynek egykor tekintélyes oktatási bizottsága egy ideje már csak az óvodákkal foglalkozik!

Tudatában van a város vezetése, hogy Debrecen jövője komoly veszélyben van? Súlyos a felelőssége, ha Debrecen közoktatása és szakképzése lemarad, és hátrányba kerül más nagyvárosokhoz képest! Az MSZP meggyőződése, hogy Debrecen polgárainak meghatározó befolyással kell bírniuk a város saját érdekeit kifejező iskolarendszerére! A néhány hete létrehozott Oktatási Tanács ezen nem segít, puszta pótcselekvés, hiszen semmiféle döntési joga nincs!

Ezért a szocialisták a város érdekében továbbra is követelik, hogy Debrecen városa vegye vissza iskoláit a pazarló és felesleges "kisgömböctől" a KLIK -től, vegye saját kezébe a tanintézetek irányítását.

Ahogy Kósa Lajos, a korábbi polgármester 7 évvel ezelőtt követelte: Minden településnek joga van az iskoláihoz! Kérdezzük: A tönkretételéhez is?

Pallás György
az MSZP oktatáspolitikusa, a megyei elnökség tagja