Belföld, Gazdaság, Külföld | AIDS világnap közlemény
2012. december 01. 11:54

December 1: Az AIDS Világnapja

Minden év december elsején kiemelt figyelem jut a HIV vírus és az általa okozott AIDS elleni harcra. Az ellene folyó küzdelmet az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) és a dr. Gurmai Zita által vezetett Nőszervezet is rendkívül fontos feladatának tekinti. Nem lehet figyelmen kívül hagyni egy gyógyíthatatlan betegséget, amely naponta hétezer új áldozatot szed a világ minden tájáról – és különösen a védtelen nők és gyermekek köréből.

A statisztikák szerint, 2011-ben körülbelül 34 millió ember volt fertőzött a HIV vírussal, és csak tavaly két és fél millió új megbetegedés történt. Az ENSZ által kitűzött Milleniumi Fejlesztési Célok egyike, hogy 2015-re teljesen megállítják a betegség terjedését. Addig már csak valamivel több, mint két év van, viszont a teendők számosak. Az ESZP-nek és Nőszervezetének határozott célja, hogy a problémát folyamatosan napirenden tartsa, valamint összefogjon tengerentúli országokkal, közhivatalokkal, nemzetközi szervezetekkel, alapítványokkal, és támogassa a harmadik világbeli, fejlődő országok törekvéseit is. A Szaharától délre fekvő országok esetében tragikus kép tárul a szemünk elé – legalább minden huszadik ember fertőzött.

Sajnos a helyzet Európában sem megnyugtató. Míg Nyugat-Európában az új fertőzések mértéke stabil, addig Kelet-Európa és Közép-Ázsia országaiban az elmúlt tíz évben a 970 ezer fertőzött száma 1.4 millióra ugrott. Az AIDS miatti halálesetek mennyisége 21 százalékkal növekedett. A fertőzöttek ebben a térségben a kezeléshez is sokkal nehezebben jutnak hozzá. Alig negyedüknek van meg rá a lehetősége. Azonban kezelés nélkül az életben maradási esélyek is sokkal rosszabbak.

Magyarországon a tényleges HIV fertőzöttek száma nem ismert. Évente 66 ezer szűrővizsgálatot végeznek, ami elkeserítően alacsony arány. Az Európai Unió országai közül csupán Lengyelország és Görögország esetében rosszabb. A szakemberek körülbelül kétezer HIV pozitív betegről tudnak, de véleményük szerint, a tényleges szám ennek körülbelül az ötszöröse.

Dr. Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta: „az Európai Uniónak nem csak a saját HIV megelőző programjait kell finanszírozni, de legyen e kérdésben szolidáris a fejlődő országokkal is, amelyeknek szintén HIV/AIDS elleni kampányra van szükségük. Talán jobban, mint bármely más térségnek.”

A HIV vírus veszélyes. A megelőzés mindenkitől óvatosságot, odafigyelést igényel – nemcsak magunkra, de a másikra is. A betegséggel kapcsolatos további információkról, az anonim HIV-szűrés lehetőségeiről itt tájékozódhat: http://anonimaids.hu/

Dr. Gurmai Zita